Benitas fötter läkte på Bali

Bali sägs vara paradiset på jorden och då är det väl där om någonstans som underverk bör ske! För en av resenärerna, Benita Von Weissenberg, blev reningsceremonin hos en balinesisk präst ett minne hon sent kommer att glömma.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Paulina Holkenberg

På många av Näras resor sker otroliga livsomvändningar! Kanske är det för att platserna vi åker till har en historia från förr med seder och ceremonier i andlighetens tecken. Eller kan det ha att göra med att alla resenärer, med så stora hjärtan, tillsammans sätter fart på universums energier? Oavsett vilket så blev resan till Bali en oförglömlig upplevelse för Benita Von Weissenberg från Finland.

När Benita fick se rubriken ”Guds paradis på jorden” i en Nära-tidning från 2013 var det som en blixt slog ner från himlen, dit ville hon åka! Den första resan till Bali blev fort fullbokad, men Benita släppte inte tanken på paradisön. 
– Jag berättade om drömresan för min son som absolut tyckte att jag skulle åka.  

Vid jul och födelsedag satte han in en slant till resan på Benitas konto och när det gått ett år frågade sonen henne: ”När ska du åka på den där resan, egentligen?”. 
– Vi var på teater den sommarkvällen och när jag kom hem hade jag en oläst artikel om kvantfysik i tidningen Nära som jag ville läsa. Där intill, på höger sida såg jag: ”Ny resa till Bali, 26 februari”. Jag satte andan i halsen! berättar Benita. 

Hon kastade sig på telefonen och ringde sin son som hjälpte henne att leta upp riktnumret till Sverige. ”Nu ringer du på en gång, vänta inte på någon anmälningsblankett”, uppmanade sonen. 
– Jag kommer ihåg att energierna snurrade som en tornado runt mig, säger Benita. Det tog flera timmar innan jag kunde hämta mig. 

När resan väl var bokad var det som att Universum ville försäkra Benita om att hon fattat rätt beslut. På tv:n visades program om Balis vackra trädgårdar och den 90-åriga grannen var helt plötsligt även han på väg till Bali.  

I januari i år, en månad före resan, fick Benita en telefontid hos ett känt medium i Finland. 
– Jag sa att jag var på väg till Bali och frågade henne vad hon såg. Hon sa: ”Den här resan kommer att bli så fantastisk, det är en karmaresa och en himmelsk gåva. Resan kommer att förändra dig totalt, den leder till en stor förändring framåt”. 

Benitas man, och stora kärlek, gick bort för åtta år sedan, men mediet försäkrade Benita att han skulle vara med henne under hela resan. 
– Mediet beskrev honom som en man med mycket humor, vilket han hade, och berättade att han visade att han stod och viftade med en röd solhatt med ett band i flera färger.  

Hatten som Benitas bortgångne man visade sig genom. En hälsning från Andra sidan! Foto: Paulina Holkenberg

Med de orden kände Benita sig lugn men förväntansfull inför den stora resan. Och snart blev det den 26 februari.

Ljus strålade genom kroppen 

De första dagarna på Bali bodde alla Näras resenärer på ett vackert hotell med en stor, lummig trädgård. Till hotellets alla rum ledde en smal stig med ojämna stenar och nivåskillnader.  

Sedan 15 år tillbaka, efter en långresa till Sri Lanka utan stödstrumpor, har Benita haft problem med sina fötter. Efter ännu en långresa blev det värre och sedan hon klev av planet i Ubud kunde hon inte gå utan att stödja sig.

– Det var som att det var luft mellan fötterna och marken, det kändes som att jag inte nådde ner och hade svårt att hålla balansen. Benita tog sig fram i hotellets trädgård med hjälp av två nyfunna vänner. 

– Helena och Katarina blev som mina döttrar under resan, de hjälpte mig och höll i mig när det var besvärligt att gå, säger Benita tacksamt.  

En av höjdpunkterna på resan var ett besök hos en kunglig präst! I grupper om fem gick alla fram och blev välsignade och renade av prästen. För Benita blev det en känslomässig stund.

– Tårarna bara rann, berättar Benita. Det var så omtumlande, jag reagerade så starkt. Både Helena och Katarina frågade mig: ”Har du så mycket sorg inom dig?”, men det var inte sorg, det var känslor! Jag kunde inte definiera om det var glädje eller sorg, det var bara känslor. 

Benita berättar att det var något som hände som är svårt att beskriva. Hon torkade tårarna och gick ut på tempelgården, där den slutliga ceremonin skulle hållas, men kände att något var annorlunda. 
– Det lustiga var, att jag kände att något hände med fötterna, säger Benita. Det var som att ljuset strålade genom min kropp. Jag kunde gå igen som jag gått förut! Det var som att jag blev jordad. 

Kommande dag var det planerat en lång djungelpromenad. Efter den känslomässiga ceremonin var Benita trött och omtumlad, men bestämde sig ändå för att gå med.  

I djungeln fick vi ta oss igenom branta stup, höga avsatser och snåriga stigar, men Benita tog sig igenom den fyra timmars långa promenaden, trots att hon dagen före knappt kunnat ta ett steg utan hålla i någon! 

Resten av resan strålade Benita och en av de sista dagarna på en av Balis mest heliga platser fick hon sin hälsning från sin älskade på Andra sidan. 

På templet Tanaloo, vid solnedgången, mitt i havets dimma var den där, hatten som Benitas bortgångna man skulle visa sig genom! Vid ett ensamt stånd, långt ifrån resten av marknaden, låg den överst på en stapel av hattar i alla dess färger, den röda hatten med det färgglada bandet.
– Det var meningen att jag skulle hit, jag har fått livsglädjen tillbaka, säger Benita med ett stort leende.

 

Djungelpromenaden som Benita fullföljde efter ceremonin var både brant och snårig. Foto: Paulina Holkenberg

Det här är Benita:

Ålder: 70 år.
Bor: I Finland.
Gör: Pensionär.
Intresse: Hjälpa andra människor, terapiformer, massage, akupunktur, indisk huvudmassage.
Andlighet för mig: Allt! Natur, människor, föremål och stenar, allt är andlighet för mig. 

Det var en känslomässig stund när Benita gick fram och blev välsignad och renad av den balinesiske prästen. Foto: Paulina Holkenberg

Den kungliga reningsceremonin

Alla moment görs tre gånger, eftersom tre är ett heligt tal. Prästen börjar med att hålla fram ett ägg och för det i en rörelse framför vår kropp. Ägget symboliserar universum och rörelsen av siffran åtta står för evigheten. Ägget rensar bort dåliga energier och andar som fastnat.

Prästen fortsätter med att balansera alla våra chakran och stänker vatten på oss genom att doppa blommor i en skål med vatten. Vattnet leder, förmedlar och renar energi. Blommorna som står för liv och kärlek offras sedan.

Vi blir ombedda att dricka det heliga vattnet och sedan stryks vatten över vår panna och halsgrop, där det därefter placeras riskorn. Ris står för hopp om riklig föda.

Prästen forsätter ceremonin med att slänga ut mynt bakom oss, det står för hopp om god ekonomi. Till sist slängs en keramikskål i väggen, ett moment som står för pånyttfödelse. 

När ceremonin är över ska mat offras till gudarna. Vi får ett vitt band placerat bakom örat, det står för upplysning. Ett band av en röd, vit och svart tråd snurras ihop och fästs runt våra handleder. Nu ska vi önska oss något. När bandet trillar av är tiden inne för att önskningen ska slå in. 

Hela ceremonin avslutas med att vi renas från dåliga energier med en rökelse.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.