Anna Strandlind: I mötet får vi social kompetens

Att se varandra, ställa en fråga och verkligen lyssna på svaret. Känna in en annan människa. Det är en god handling. Och det är i mötet med andra som vi utvecklas.

Jag kan uppleva att människor inte alltid har tid att känna in varandra eller lyssna på svaret när vi frågar ”Hej, hur är det?”. Jag tror att alla kan känna igen sig i detta, eller hur? Ord blir till fraser, som ibland kan sakna betydelse.

Många gånger har människor inte tid att stanna upp och lyssna på svaret. Och frågan ställs på ren rutin. Jag tror ingen som gör det av elakhet, i grunden är det säkert av godhet och hjärtlighet. Men tänk om vi alla för en dag kunde stanna upp och verkligen lyssna och se varandra vid möten. Då skulle världen se annorlunda ut. En så liten handling, men så betydelsefull.

Jag tror att vi kan ha en lite skev bild av vad hjälpsamhet kan innebära. Vi tänker ofta i stora termer, som hjälporganisationer. Men vi får inte glömma den enkla godheten i att möta och se varandra där vi är.

I dagens samhälle finns en dold isolering där barn och vuxna sitter framför datorn, då animerade figurer för många blir det ”sociala mötet” i vardagen. Vi missar då möten där kropps-och känslospråk behövs för att kunna tolka och känna av varandra. Kan vår inlärda tolkning i den sociala närvaron med varandra försvinna med tiden, om vi fortsätter så här?

Jag tror faktiskt det, utan att vara alltför negativ. Jag tycker teknik och utveckling är bra. Vi ska hänga med så gott det går för allt är energi, allt är i rörelse. Vi kan inte hänga upp oss på hur det var förr, det kommer aldrig bli så igen och mycket har blivit så mycket bättre i vår värld.

Jag är dock orolig för ensamheten som många känner och den isolering som sker med för få möten med människor. Möten där respekt, integritet och empati är något som bara kan upplevas och förstås ihop med andra.

Mina barn älskar också Youtube, spel och annat men det är viktigt att begränsa detta och umgås i verkligheten, istället för via ett spel på datorn med hörlurarna på.

Mycket är bra med vår utveckling idag och möjligheterna är stora. Men det som ändå är viktigast är vår sociala kompetens och den lär vi oss via möten med människor, inte framför datorn i vår fysiska ensamhet. Att hitta en balans är det viktigaste.

Varm kram!

Anna

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.