Louise Nordahl: Pendeln visade att jag skulle få min drömroll

Ängelholmstjejen Louise Nordahl från Mumbo jumbo är en stigande stjärna inom underhållningsbranschen, aktuell även i showen Scalarevyn och i efterlängtade Solsidan. Det sistnämnda trodde Louise länge var en ouppnåelig dröm, eftersom tv-serien lagts ned, men hennes mamma Helena Nordahl siade med en kristallpendel att drömmen skulle bli verklighet.

Text: Lovisa Mölstad
Foto: Lovisa Mölstad, Pressfoto

Himlavalvet är blått och molnfritt över Helsingborgs centrum. I en vacker våning från slutet av 1800-talet hälsar Louise Nordahl och hennes mamma Helena Nordahl välkommen. Ett stenkast ifrån den smakfullt inredda lägenheten sträcker sig Sankta Maria kyrka mot himlen. Redan på 1100-talet fanns där en annan kyrka på samma plats.

– Det här huset är byggt på gravar, berättar Helena. Och det har bott en änglamakerska på gatan bredvid.

Historien ger en rysningar, men känslan inne i Nordahls lägenhet är varm och omhuldande. Det doftar gott av kanelbullar. Bullarna på faten har sällskap på bordet av kristaller, änglakortlekar och en lykta med levande ljus. En pendel vilar på en liten tygpåse. Pendelns svarta sten smyckas i silver av den heliga symbolen Aum, som står för den universella själen och världssjälen. Bredvid pendeln ligger ett A4-papper placerat horisontellt. Danska alfabetets bokstäver formar en båge över bladet i ett solfjäderliknande mönster. Helena Nordahl använder pappret och pendeln som redskap när hon siar.

– För ungefär fyra år sedan visade mammas kristallpendel att jag skulle vara med i Solsidan, berättar Louise och skrattar hjärtligt. ”Jo, tack, det vore trevligt!”, tänkte jag då. Men det kanske inte var så sannolikt med tanke på att serien var nedlagd och det inte väntade några nya säsonger.

20211102-Helena-Nordahl-Pendel.jpgFör fyra år sedan visade mamma Helenas kristallpendel att Louise skulle vara med i Solsidan.

Följer sin inre röst

Louise Nordahl är uppvuxen i Ängelholm. Där bodde hon med mamma Helena, pappa Per och lillebror Oskar. Louise ler mot sin mamma.

– Jag minns att du och pappa spelade Lisa Ekdahl-skivor. Jag härmade henne och ni sa ”Du kan få till den rösten”. Det var nog då jag insåg att jag kan härma.

I årskurs åtta imiterade hon Sissela Benns karaktär från Melodifestivalen, Filippa Bark, och på konfirmationslägret imiterades Carola. Högstadieskolan firade 50 år i våras, då skickade Louise en videohälsning till skolans elever med budskapet: ”Våga gå er egen väg genom livet.”

– Jag ser upp till mamma och pappa. De har uppfostrat mig till att våga vara mig själv och tro på mig själv.

På gymnasiet gick Louise ett program inriktat mot samhälle och ekonomi.

– Sen ville jag plugga mediakommunikation i Göteborg, jobba med tv och stå framför kameran. Men för att kunna gå utbildningen behövde man ha läst 60 högskolepoäng.

Hon läste teaterstudier. Ångrade sig och ville bli psykolog. Efter en termin hoppade hon av psykologutbildningen också.

– Jag kände: ”Jag är på väg i fel riktning. Det är något annat som väntar på mig.” Jag flyttade från Göteborg, hem till föräldrarna i Skälderviken, och fick ett jobb som elevassistent på min gamla lågstadieskola i Ängelholm.

Imitationer blev viral succé

År 2014 satt Louise med sin mamma och lillebror hemma i soffan och zappade mellan tv-kanaler. De började titta på dokusåpan Paradise Hotel.

– Det var ett program vi förfasades över, men det var många från Helsingborg med och vi ville se hur det skulle gå, säger Helena.

– Jag tramsade och imiterade deltagarna, berättar Louise. Min bror Oskar tyckte det var likt och sa ”Du borde spela in det där och lägga ut på Facebook”.

En fredagskväll la hon ut imitationerna och under helgen fick hennes klipp över 1,2 miljoner visningar och två produktionsbolag hörde av sig. Louise nappade på det ena produktionsbolagets erbjudande och medverkade i mello-parodier på Barnkanalen på SVT Play, för att sedan göra webbserier.

– Ibland har jag ändå tvivlat och tänkt att jag ska strunta i detta och göra ett tryggare karriärval.

När Louise inte hade några inbokade jobb sökte hon in till socionomprogrammet och arbetade inom handikappomsorgen.

– Sen kom förfrågan om jag ville vara med i Mumbo jumbo.

I programmet, som hade premiär 2018, imiterar Louise exempelvis drottning Silvia och Marie från Mandelmanns gård. Hon imiterar helst karaktärer som har lite attityd, till exempel Hollywoodfrun Gunilla Persson eller skådespelaren Mia Skäringer.

– Det är skönt att få spela ut sitt känsloregister lite då och då.

I Mumbo jumbo imiteras också paret Jocke och Jonna, som besöker hemsökta hus i Spökjakt.

– Jag har sett programmet och det är rätt så spännande, säger Louise. Jag kan bli spökrädd på vissa platser, men tänker: ”Om jag är snäll och gör rätt för mig, så kan de väl inte klaga på att jag är här.”

20211102-Helena-och-Louise-Nordahl.jpgLousie tillsammans med sin mamma Helena.

Louise spelar Lisa i Solsidan

Fastän största drömmen kanske tyckts omöjlig att förverkliga har Louise Nordahl ofta uttalat den högt.

– Många gånger när folk frågat mig ”Vilken är din drömroll?” har jag svarat ”Att få vara med i något som Solsidan”.

När komedifilmen Solsidan (2017) skulle spelas in väcktes givetvis funderingar hos mor och dotter om det kanske var den som avsågs i spådomen.

– Men i den var jag inte med, säger Louise och vänder sig mot sin mamma. Minns du att vi pratade om att jag kunde vara statist vid inspelningen i Torekov? Men jag ville inte bränna mitt fejs.

Om Louise skulle ha ställt upp som statist hade det nämligen inneburit förstörda chanser att kunna få en riktig roll i en Solsidan-produktion. Hoppet kom åter hösten 2018, när TV4 meddelade att fler säsonger av serien beställts.

I samband med spådomen om Louises medverkan i Solsidan fick Helena Nordahl till sig att en viss känd skådespelare skulle ringa Louise, men den delen har inte hänt – inte än i alla fall. Istället mottog Louise ett mejl från sin agent.

I mejlet stod det att Felix Herngren (Solsidans regissör och grundare av produktionsbolaget FLX) gärna ville träffa Louise för ett möte.

– Det kändes som att få ett brev från hovet, ”Kungen tar emot dig”, säger Louise med ett brett leende. Det var otroligt att Felix hade fått nys om mig. Jag kände ”Nu skakar hela universum” och ropade till min fästman Kristoffer: ”Krissan! Felix vill träffa mig personligen. Wow!”

– Jag gjorde en liten provfilmning. Det var pirrigt, men roligt! Jag får inte avslöja för mycket, men jag kan berätta att jag fick rollen som Lisa. Hon jobbar som personlig tränare.

Lisa dyker upp i serien i flera avsnitt och Louises dröm att medverka i serien förverkligades således.

– Det trodde jag aldrig, riktiga Solsidan! Det är fortfarande svårt att greppa att jag har fått en roll i min drömserie. Jag har fått nypa mig i armen. Mirakel kan ske, tydligen.

Det här är Louise Nordahl

Ålder: 28 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Skådespelare, komiker och imitatör.
Familj: Fästmannen Kristoffer samt mamma Helena, pappa Per och lillebror Oskar.
Aktuell: Solsidan (TV4, C More), Mumbo jumbo (TV4), Scalarevyn, Premiärdatum oklart, Laxbralla och Snälla kriminella (SVT Play).
Utmärkelser: TV4-serien Premiärdatum oklart vann Kristallen för Årets humorprogram på Kristallen 2021.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.