Emilia Löf Karlsson: Det var min största läxa, men också min räddning

Hon var en högpresterande småbarnsmamma som ville stå på egna ben, bygga en bättre värld och göra alla gott. Men när hälsoinspiratören Emilia Löf Karlsson var blott 26 år gammal hade ”kostymen” blivit för tung och hon föll utmattad till marken. I dag, tio år senare lever hon ett lustfyllt liv och drivs av att sprida ljuset och påminna människor om att de är bra precis som de är. Och för den som vågar hoppa, väntar en helt ny värld.

Text: Anna Flodberg
Foto: Anton Svedberg

Kroppen hade sagt ifrån i flera månader och protesterat med värk, sömnstörningar och sönderbitna bettskenor. Men hon hade ignorerat det, inte velat lyssna. Emilia Löf Karlsson var bara 26 år gammal, mamma till två små barn och med en jobbkarriär som blomstrade. Utåt sett hade hon det perfekta livet. Hon var social, supervältränad, byggde mammasajter, skrev artiklar, gick på pressvisningar, kändisfester och anordnade stora tjejmiddagar hemma med goodiebags. Men så en dag sa det plötsligt stopp och hon bokstavligen kraschade när hon föll ner på köksgolvet och inte kunde resa sig upp.

– Kroppen gjorde det den var tvungen att göra – stängde ner och gick in i stabsläge, berättar Emilia när vi ses hemma i hennes charmiga 40-talsvilla på Lidingö, norr om Stockholm.

I panik ringde hon sin mamma, och ville att hon skulle skjutsa henne till psykakuten, men det vägrade hennes mamma. I stället tog hon med henne till sin nära vän, som är psykiatriker.

– Hon började med att göra ett krissamtal med mig, som man gör med personer som varit med om trauman. Redan under första mötet insåg jag vad som var fel och jag förstod att vägen tillbaka skulle bli oerhört utmanande. Men kanske ännu svårare för de omkring mig.

Under det där första mötet med psykiatrikern, när hon var som trasigast, hörde hon en inre röst som sa ”det här är ju vad du ska jobba med, men om du ska kunna göra det, behöver du göra den här resan själv först”. Så det var ju bara att gå tillbaka till ritbordet, till fundamentet, säger Emilia och tar en klunk av sitt kaffe.

Vi sitter mittemot varandra i vardagsrummets myshörna, jag i en mörkbrun skinnfåtölj och Emilia i lotusställning på golvet. På det låga runda bordet mellan oss sprider en kandelaber ett stämningsfullt varmt sken. Fernando, en liten petit brabançon är på bushumör och springer runt oss med sin mjukisråtta och vill leka.

Buddhor och kristaller

Förutom vovven bor även Emilias man, Lasse och deras två tonåringar, Nova och Leon här. Det vilar ett harmoniskt lugn i huset och när jag lite tidigare gick husesyn la jag märke till ett flertal buddhor och kristaller utplacerade i olika rum och även ute i trädgården.

– Jag tror någon räknade det till 58 buddhor och ett 40-tal kristaller, säger Emilia och skrattar.

Ja, det går inte att ta miste på att hon säkert har en lika stor samling buddhor som Pernilla Wahlgren har ananaser. Och faktiskt finns det mer koppling än så, ja förutom att de också båda bor här på ön. Ett av Emilias många jobb (räknade till nio på Linkedin) är nämligen att ta hand om Pernillas digitala plattform och ansvara för reklamsamarbeten och hennes man är Pernillas manager. Den som följer realityserien Wahlgrens värld, har säkert också lagt märke till att Emilia dykt upp då och då eftersom Pernilla och Emilia även är vänner privat.

Mitt yin och yang

Men hur får hon då ihop sitt hektiska schema, som inte bara handlar om att sköta en av Sveriges största profilers blogg, Instagram och samarbeten, utan också att vara yogalärare och hålla i retreats i både Sverige och utomlands och att åka land och rike kring med sitt Silent Yoga-koncept, som hon för övrigt var först med att ta in till Sverige.

– Det är mitt yin och yang. Förr när jag var på event, pressvisningar och kändisfester hade jag en helt annan energinivå när jag gick in. I dag tonar jag ut allt som är mitt och kan bara vara. Jag kan stå mitt i en folksamling och ändå är jag helt allierad med vem jag är. Och det handlar om träning och det har tagit tid.

Kände sig som en bluff

Emilia ser ut som en älva med sina stora klarblå ögon, den långa bruna tyllkjolen och den vita t-shirten med texten ”Yoga is a practise, not a performance”, ett påstående som hon ofta använder på sina yogaklasser.

– Det är inte det du gör på yogamattan som är det viktiga, utan allt det du gör utanför mattan, betonar Emilia.

Men det var faktiskt precis tvärtom för henne när hon började med yoga under graviditeten med Nova som 21-åring.

– Jag praktiserade det som vilken träningsform som helst. För mig handlade det om att prestera på mattan, om att stå på huvudet och göra avancerade yogaställningar.

– Jag gjorde allt utan problem eftersom jag var en högpresterande person, men det gick inte in i själen.

Den där dagen när allt kraschade blev därför en stor chock för alla i hennes närhet som såg henne yoga och meditera och vara hälsan själv i deras ögon.

– De såg inte vad som pågick på insidan. Jag var utbildad inom hälsa, jag hade alla verktygen i ryggsäcken, men jag använde dem inte, och speciellt kände jag mig som en bluff när jag ständigt förklarade för andra hur de skulle göra för att må bra, men inte själv levde som jag lärde, berättar Emilia.

Hon insåg att hon hade tappat bort sig själv, förlorat fotfästet där någonstans längs vägen. Det var inte den här personen hon ville vara och plötsligt blev allt glasklart.

– Allt det där som jag visste att jag var, var en kostym som jag satte på mig, i stället för att jobba inifrån och ut. Jag insåg att jag hade snubblat tillbaka i ett beteende som handlade om att jag ville göra alla gott, men i själva verket gjorde jag mig själv mest illa.
Insikten var så stark och kom med så mycket annat under de tumultartade månader som följde efter kraschen.

– Det var ju bara att gå tillbaka ner till grunden. Vem är jag? När mår jag bra? Av vad mår jag bra? Med vilka kan jag bara vara mig själv, där jag inte behöver sätta på mig en mask. Och det behövde inte betyda att människorna jag mötte förväntade sig någonting av mig, utan det var att jag förväntade mig att de trodde jag behövde vara någon.

20220217-Emilia-Lof-Karlsson-2-1500jpg.jpg

Lång och smärtsam resa

Det stora arbetet Emilia hade framför sig innebar att hon var tvungen att isolera sig.

– Min man skyddade mig med sin egen kropp från familj och människor som trodde att jag valde bort dem. Men det hade ingenting med det att göra. Det var ett skyddssystem för att stänga ner, som jag var tvungen att göra. Det var min största läxa, men också min räddning att göra det och idag är det mitt kraftfullaste verktyg för att orka.

Emilias resa tillbaka har varit lång och smärtsam, men hon skulle aldrig velat vara utan den och idag ser det utåt sett ut som hon gör samma sak som då – hon jobbar mycket, går upp i ottan, har flera projekt samtidigt, jobbar sent på kvällarna – men den stora skillnaden är att hon idag kan skifta.

– Min kropp litar inte på min hjärna längre, vilket gör att min kropp direkt säger till när det blir för mycket. Förut lyssnade jag inte på kroppen, men nu gör jag det. Så får jag tjut i örat, eller känner jag att minnet börjar svikta, då är det bara tvärstopp och in tillbaka till foundation, ner på mattan, in i meditationen, skriva i min bok, rensa hemma, säga nej till saker jag sagt att jag ska gå på. Då gör jag en omstart, säger Emilia.

När Emilia närmade sig 30 blev praktiken av yoga och meditationen snarare en livsstil än en träningsform som det varit tidigare. Hon mötte fantastiska yogalärare som guidade henne och fick henne att förstå vad allt egentligen handlade om.

– De fick mig att inse att jag inte ska jobba med människor som tar min energi och jag ska ta mig an ett projekt i taget som känns kreativt och roligt. Jag behöver inte ge upp mediabranschen som jag älskar, det handlar inte om att jag ska sätta mig på ett berg och meditera, utan det viktiga är att tro på och våga vara sig själv, säger Emilia medan hon plockar fram en handfull kristaller som hon placerar ut på bordet.

Jag tittar lite frågande på henne och hon ler finurligt åt min förvånade uppsyn.

– Nu när jag la fram de här kristallerna framför dig kan du reflektera ”hmm, varför la hon dem så där” och ”varför la hon den stora i mitten och vad kan den blå stenen där betyda”. Och jag kan inte svara på det. För det handlar om hur du allierar med stenarna.
Precis på samma sätt är det med yogan och allt annat i livet, menar Emilia. Vissa ser yoga som en träningsform, och känner ingen kopp­­ling till det själsliga. Och när det gäller kristaller tycker några att de är vackra att se på och sköna att hålla, medan andra känner speciella energier från dem.

Hon berättar om hur hon under en period envist stoppade en bergkristall i bh:n för att ha den nära hjärtat. Och det slutade alltid med att hon glömde bort den och när hon sedan klädde av sig åkte den i golvet och gick sönder.

– Jag kan inte hålla räkningen på hur många bergkristaller som jag lyckats ha sönder innan jag började tänka annorlunda, säger Emilia.

För henne själv handlar kristaller och stenar snarare om att de är vackra ting där man absolut kan hämta kraft och inspiration, men man ska inte stirra sig blind på den där papperslappen med betydelser som ofta medföljer när man köper en kristall.

– Det är inte kristallernas energier som flödar, för mig är det allt du reflekterar in i kristallen eller stenen som gör hela skillnaden. Och då kan det lika gärna vara en pinne från skogen eller när vårt barn kommer med en sten från stranden. Antingen säger du ”åh, jättefin och så lägger du det åt sidan” eller så tar du tag i den, känner på den, tittar ditt barn i ögonen, och landar i vad det är det här barnet, den här själen plockat upp på stranden.

Själv använder Emilia kristaller för att samla upp energier som finns i huset. Hon menar att som ljusarbetare jobbar man med olika frekvenser, med olika saker och på olika sätt.

– Vissa ljusarbetare jobbar aktivt med kristaller, andra jobbar med att koppla upp sig mot andar och vissa genom att prata med sina guider som direkt börjar tjattra. Alla jobbar på olika nivåer, som i ett gruvskikt med olika nivåer, beskriver Emilia.

20220217-Emilia-Lof-Karlsson-1-1500jpg.jpg

Kristaller som hjälpmedel

När hon gör chakrahealing använder hon ibland kristaller som ett hjälpmedel men hon betonar att hon inte jobbar aktivt med kristaller.

– Med det menar jag att det finns de som känner en enorm kraft när de bär eller vistas runt kristaller. Om jag märker att någon allierar med kristallernas frekvens, då använder jag mig av min pendel med bergkristall som ett hjälpmedel.

Emilia känner av att jag allierar med bergkristall så jag får lägga mig på mattan och hon för pendeln över mina chakran. Ovanför några av dem åker bergkristallen runt med en intensiv fart och över andra står det helt still. Jag blir lugnad att detta är helt normalt och kan ha olika skäl. Men efter att Emilia öppnat mina låsta chakran med sina healande händer så snurrar pendeln frenetiskt överallt. Jag känner mig euforisk, ja nästan lite berusad och fnittrig.

– Det beror på att jag påminner dig om en frekvens du har känt förut och som du allierar mer med än den vi har här nere på jorden. Det här är den verkligheten vi kommer att leva i inom en snar framtid. Men jag kan inte säga när, för jag har inte den energifrekvensen, berättar Emilia.

Omges av regnbågar

Hon menar att våra själar har rest mycket längre än vad vi kan förstå i vår fysiska kropp. Att vi absolut har varit här på besök i olika former och i olika tidsaxlar för att hämta hem och samla karma eller för att göra vårt ljusarbete. Men vi kan inte förstå vad det är som håller på att hända, men det spännande är att vi kommer att få uppleva det. Det är inte 100 år bort utan här och nu förklarar Emilia lyriskt.

– Vi kommer leva i två parallella världar, så allt det som finns nu kommer vara kvar, men vi kan välja att våga hoppa, våga lämna det gamla och expandera in i ljus. Då skiftar vi och kliver ur matrix och en helt annan värld öppnar sig.

Emilia beskriver den nya världen som communities där alla hjälps åt, där vi omges av regnbågar, vattenfall och färsk frukt. Mycket har hänt under pandemin, många har vaknat och börjat så ett frö som nu sprider sig med hög hastighet.

– Det kommer gå snabbt. Det är kvinnornas årtusende, vi lyfter varandra och vi är på väg mot en helt ny verklighet som är full av ljus.

Och Emilia är säker på vad hennes livsuppgift är.

– Jag vill sprida ett uns av stjärnstoff så den personen sen kan gå vidare och lysa lite starkare och då inspirera andra, genom att bara vara sig själv, att du är bra precis som du är.

Emilia Löf Karlsson 

Ålder: 38 år.
Bor: Lidingö.
Gör: Ansvarig för Pernilla Wahlgrens digitala plattformar och reklamsamarbeten, yoga- och meditationslärare, coachning och healing.
Familj: Maken Lasse, 50 år, producent i underhållningsbranschen, dottern Nova, 16 år, sonen Leon, 15 år, och hunden Fernando.
Aktuell: Släpper en egen hudvårdsserie, Breathe soulcare och Silent Yoga-retreats och events både i Sverige och utomlands.
Kontakt: namastebyemilia.com
Facebook: Namaste by Emilia
Instagram: namaste_by_emilia

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.