DIY: 3 fina adventsdekorationer du enkelt gör själv

För dig som älskar att pyssla är december den perfekta tiden. Här får du tips på hur du kan använda de vackert röda rönnbären till girlanger i fönstren och hur torkade apelsinskivor blir en fin dekoration i julkransen eller som pynt i granen.

Text: Helena Lyth
Foto: Helena Lyth

Torkade apelsinskivor

Att torka apelsiner är ett härligt pyssel som ger vackert resultat och julstämning till hemmet på en gång. Det är ett tåligt pynt och en dekoration som kommer att pryda hela julen. Trä genom en tråd och gör hängen till granen eller julkransen, sätt på paket och gåvor eller trä flera på tråd för en vacker girlang.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 90 grader.

2. Skär tunna skivor av apelsinerna och lägg på ett ugnsgaller. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten av ugnen ifall det droppar ner apelsinsaft.

3. Låt apelsinskivorna torka i ugnen 5 timmar. Håll ugnsluckan på glänt den sista timmen, jag brukar använda en träslev som stoppkloss. Det är viktigt att apelsinskivorna torkar helt och inte är klibbiga, men var vaksam så att de inte blir bruna eller bränns. Tiden kan skifta från ugn till ugn.

4. Låt apelsinskivorna svalna helt på gallret innan de används till pyssel.

Apelsinkrans

20211123-apelsinkrans-1080.jpg

Du behöver:

  • Torkade apelsinskivor
  • Metallring eller liknande
  • Limpistol
  • Sidenband

Gör så här:

1. Värm limpistolen. Lägg ut apelsinskivorna på en metallring så att du ser hur många skivor som behövs. Måtta så att det finns utrymme för sidenband längst upp. Limma en apelsinskiva i taget på ringen och sedan på den underliggande apelsinskivan.

2. Klipp till en bit sidenband och knyt en rosett som håller. Lägg ytterligare en bit sidenband under den tomma delen av ringen, limma fast det och vik över bandet. Limma på den lösa rosetten. Knyt ihop de två ändarna av det långa sidenbandet och häng upp kransen.

 

Apelsingirlang

20211123-apelsingirlang-1020.jpg

Du behöver:

  • Torkade apelsinskivor
  • Tunn ståltråd
  • Tråd att binda med

Gör så här:

1. Ta en tunn ståltråd och tråckla genom apelsinskivorna. Stick in ståltråden precis innanför skalet och sedan ut på andra sidan, rätt över, nära skalet också på motsatta sidan.

2. Fortsätt tills du har nått den längd du önskar på girlangen.

 

Rönnbärsgirlanger

20211123-ronnbarsgirlang-1020.jpg

Ett pyssel som kan vara en fantastisk mjukstart är att göra tunna, vackra girlanger av rönnbär. Vissa år finns det rönnbär i stora, tunga klasar, andra inte. Men har du tur finns det vackra röda guldet alldeles runt knuten.

Du behöver:

  • Rönnbär
  • Nål
  • Tråd

Gör så här:

1. Repa bort bären från grenarna och rensa bort löv så det bara är bären kvar. Trä på bären med nål på en lång tråd. Använd gärna nylontråd så glider bären enkelt på. Gör flera stycken i stället för en enda lång. Då kan de antingen knytas samman eller till exempel överlappas i granen. Rönnbärsgirlangerna behöver torka. Ett enkelt sätt att göra det är att spika småspikar på byxpinnen på en galge och hänga upp girlangerna.

20211123-Helena-Lyth-bok-1020.jpg

Pysslet är hämtat från boken Julprassel & decembermys – en jul att uppleva med alla sinnen, av Helena Lyth (Polaris Fakta)

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.