De skriver feelgood med andlig twist: Vi gillar att utmana folks fördomar

Möt författarna Sara H Olsson och Lilly Emme som nyligen släppt den andra delen i bokserien om kvarteret Kronan. Månas kristallbod är en feelgood-roman med andliga inslag som både bjuder på humor och djup. Karaktären Solveig är en sökare som längtar efter äkta vänskap, men tyvärr går det inte riktigt som hon tänkt sig när hon tar över kvarterets kristallbod.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Emma Wikström

Hej Sara & Lilly! Ni har precis kommit ut med den andliga romanen, Månas kristallbod. Berätta lite om boken!
– Karaktären Solveig Brygge är en succéförfattare, säger Sara. Men hon saknar något i sitt liv: en sann vän. Hur mycket hon än försöker verkar det inte som att hennes kontaktförsök riktigt når fram. Hennes förläggare uppskattar inte alls att få en yogafontän i present, och grannen blir bara upprörd när Solveig vattnar blomman i trapphuset med kristallvatten.

– En dag uppenbarar sig en ny möjlighet i kvarteret Kronan, fortsätter Lilly. Måna, som driver kvarterets kristallbod, ber Solveig att ta över som butikschef medan hon letar efter kärleken i Tibet. Det är en smula oväntat, men Solveig är ju trots allt stamkund.

– I butiken arbetar sedan många år Dennis, en hårdrockare med stenkoll på allt från bergkristaller till bokföring. Solveig för Månas livsverk vidare med mycket hjärta men inte lika mycket hjärna. Tyvärr blir Dennis, som hade hoppats på att själv bli butikschef, inte den kollega och vän som Solveig hade väntat sig. Avundsjukan får honom att ändra en aning i Solveigs horoskop. Det lilla sabotaget leder till en härva av missförstånd, bortsprungna katter och uteblivna fikastunder.

Berätta lite om karaktärerna!
– Dennis är den ”ickeandliga” som helst lyssnar på hårdrock och samlar rariteter från gamla filmer. Trots att han inte tror är han fantastiskt duktig på att läsa av vad kunden behöver. Att sälja rätt sak till rätt person är hans motto, säger Lilly.

– Hans motpol är Solveig, som vill så väl men aldrig riktigt får det att stämma. Solveig omfamnar livet med solsken, trots att livet inte alltid omfamnar henne tillbaka. Hon är otroligt ensam och gör sitt allra bästa för att råda bot på det. Även om inga försök hittills varit särskilt framgångsrika så ger hon aldrig upp, säger Sara.

– När det gäller det andliga är Solveig mycket intresserad och kunnig inom området. Det har hon varit sedan hon åkte på en andlig kryssning som ung och mötte ett skickligt medium som berättade saker som ingen annan visste om, fortsätter Sara.

Hur kommer det sig att boken har andliga inslag?
– Vi gillar att utmana och driva med människors fördomar, för att sedan sticka hål på dem, säger Lilly. Och kring den andliga världen vet vi att det förekommer mycket fördomar hos folk som står utanför den.

Är ni själv andligt intresserade?
– Vi är både och, men jag är mer än vad Sara är, säger Lilly. Innan jag blev författare på heltid arbetade jag i Svenska kyrkan, då var det andliga en del av varje dag, nu ligger det mer i bakgrunden. Jag har upplevt mycket som jag inte kan förklara, eller ens förstå.

– Ibland kan jag önska att jag var lite mer lugn och jordad, men samtidigt trivs jag bra med min egen yvighet och energin som sprakar hit och dit. Det är ju tur att vi alla är så olika för livet blir bra mycket mer intressant då.

Var har ni hämtat inspiration till boken och karaktärerna?
– Inga av våra karaktärer baseras på någon särskild person, vi har bara livlig fantasi, säger Sara. Man kan säga att våra karaktärer bara dyker upp när vi påbörjar arbetet med en ny roman.

– Däremot hämtar vi inspiration från vardagen, sparar på roliga och spännande upplevelser och möten som sedan kan användas i våra böcker, fortsätter Sara. Vi är båda två väldigt nyfikna och intresserade av vår omvärld, det hjälper mycket när man ska skriva skönlitterära böcker.

Har ni läst Nära någon gång och har den i så fall varit till hjälp i arbetet med boken?
– Jag läser Nära och har gjort det från och till genom åren, säger Lilly. Under arbetet med boken läste jag tidningen extra intensivt och fann mycket inspiration i den. Bäst gillar jag de långa personporträtten och Fråga Pierre. Frågespalter över lag är väldigt intressanta tycker jag, man lär sig mycket om människor från dem!

Vad hoppas ni att boken ska ge läsaren?
– Vi vill ge ett gott skratt, en stunds avkoppling och lättsam underhållning, säger Sara. Sedan finns det djupare delar i boken som gärna får ge avtryck. Det handlar om ensamhet och längtan efter vänskap.

Det här är Sara:
Född: 1979.
Bor: I Varberg med min familj.
Gör: Jag har sedan min debut år 2017 släppt elva böcker, både inom genren feelgood och historiska romaner.
Intressen: När jag inte skriver böcker gillar jag att greja i trädgården och att ta en långpromenad till havet.

Det här är Lilly:
Lilly Emme är ett pseudonym för Therese Loreskär.
Född: 1977
Bor: Utanför Halmstad med min familj och våra djur.
Gör: Är utbildad pedagog, men har arbetat heltid som författare i många år nu. Månas Kristallbod är min 18:e bok. Under 2022 släpper jag ytterligare tre romaner och en barnbok.
Intressen: Jag älskar när det händer mycket och på fritiden gillar jag att släktforska, äta mörk choklad, klappa katter och plantera i trädgården.

Just nu har du chansen att vinna ett exemplar av Månas kristallbod. Delta i tävlingen här senast den 24 maj 2022.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.