Släpp in en ängel i ditt liv!

Låt 2019 bli änglarnas år! Året då vi finns där för varandra. Och du, det är aldrig skamligt att be om stöd. Tvärtom. Det gör oss alla gott att få hjälpa!

Text: Madeleine Walles
Foto: Modelhouse och Claire Lindberg

Änglar. Dessa varelser av ljus och kärlek. De finns mitt ibland oss. Ja, även här på jorden i sin mänskliga skepnad. Du vet säkert någon som är beredd att sträcka ut en hand när livet för vänner, grannar eller släktingar är svårt att orka med.

Det finns även jordänglar som hjälper människor de inte känner. Stöttar personer som är i behov av lite extra kärlek och omtanke, kanske ett ekonomiskt bidrag.

Idag är det allt fler organisationer och föreningar som jobbar med hjärtat. För det goda. Därför har de också ordet änglar i sitt namn. En av dem är Ebbas Änglar, en stiftelse initierad av Jeanette Åkerlund till minne av hennes älskade dotter Ebba.

Den 7 april 2017 hände det ofattbara. Ett terrordåd i Sverige, mitt i centrala Stockholm. På en plats där massor av människor var i rörelse för att shoppa, möta någon eller bara promenera i lugn och ro på en plats där de kände sig trygga.

Men en lastbil med Rakhmat Akilov bakom ratten, ändrade allt. Hjärtlöst mejade han ner människor i sin väg, och en av dem som dog var 11-åriga Ebba Åkerlund. Hon hade just stigit av bussen och var på väg för att träffa sin mamma Jeanette. En minut senare var hon död.

Den 7 april i år har det gått två år och detta datum kommer den första Änglagåvan att delas ut – en gåva skapad av Ebbas änglar. Jeanette Åkerlund, Ebbas mamma, är stiftaren bakom Ebbas änglar: ”Till förmån för barn i Sverige som saknar ekonomiska förutsättningar att utveckla sin talang och sina ambitioner inom främst det idrottsliga och kulturella området”.

Arbetet med stiftelsen har hjälpt Jeanette att orka och att hitta en känsla av mening i sin tillvaro, berättar hon i en intervju i Svenska Dagbladet.

– Tanken föddes om att hjälpa barn som inte har ekonomiska resurser, och jag utgick från Ebba som själv var väldigt ambitiös. Man ska som förälder inte behöva välja om man ska betala hyran eller låta sitt barn åka på
fotbollsläger. Jag vet att Ebba hade älskat det stiftelsen står för, säger Jeanette i artikeln.

Varje år, 1 september – 31 december, går det att ansöka om hjälp från stiftelsen. Det kan handla om att få en lägerkostnad betald, om terminsavgift till en aktivitet i en förening eller köp av nödvändig utrustning. Gåvorna går till barn under 18 år.

Pengar till Änglagåvan är ekonomiska bidrag från människor och företag som vill stödja en verksamhet som gör gott.

Den 7 april i år hålls också en minneskonsert på City Conference Centre i Stockholm, ”Saknad, Kärlek, Hopp”, för att hedra Ebbas minne. Bland de många artisterna finns Danny Saucedo, Janne Schaffer, Kristin Amparo och alla ställer upp ideellt. Biljettintäkterna går direkt till Ebbas änglar.

Även Ebbas pappa Stefan har startat en fond, Stiftelsen Svenska Hjärtan, till Ebbas minne. ”För att uppmuntra barn och ungdomar, lärare och ledare att skapa en bättre vardag för många, inte minst de som behandlats illa med mobbing både fysiskt och psykiskt”. Detta stipendium delas också ut på årsdagen av terrordådet. Den 7 april 2018 delades tio stipendier ut till bland annat trygghetsledare, lärare och ledare på olika håll i Sverige.

En annan änglaorganisation som gör gott för många, är Gula Änglarna i Stockholm. En ideell organisation som stödjer de som lever i hemlöshet, hjälper fattigpensionärer samt ungdomar i svåra livssituationer. Tack vare ekonomiskt stöd från kärleksfulla medmänniskor kan samhällets utsatta, via dessa änglar, få hjälp på olika sätt.

Varje vinter arrangerar Gula Änglarna också en konsert i Oscarskyrkan i Stockholm där en rad artister ställer upp ideellt. Alla biljettintäkter går oavkortat till hjälpverksamheten. I december 2018 stod bland andra Tomas Ledin, Gladys del Pilar och Mark Levengood för underhållningen.

Gula Änglarna startades 1996 av två väninnor som båda var starkt berörda av att så många människor hamnat utanför samhällets skyddsnät. En av kvinnorna var Gudrun Anderson, hon var gift med låtskrivaren och ABBA-managern Stikkan Anderson. Den andra kvinnan, Ethel Dahlman, har tidigare arbetat som församlingssyster i Oscars församling där hon kommit i nära kontakt med utslagna människor.

– Vi började med att möta människor på gatan och bjuda dem på varm choklad, berättar Ethel.

– Men det viktigaste var inte en kopp choklad, utan att försöka hjälpa varje enskild människa att komma tillbaka till samhället.

Så är det fortfarande. Gula Änglarna kan ge hjälp att bli drogfri, ekonomiskt stöd att laga tänder, betala en elräkning, skaffa glasögon. Eller bara finnas till som mänskligt stöd.

Gudrun dog 2010, 79 år gammal, men Gula Änglarna lever och jobbar på i Gudruns och Ethels anda. Ethel Dahlman är själv fortfarande aktiv i organisationen.

Varje måndagskväll finns änglarna på Centralen och Sergels torg i Stockholm där de bjuder på varm choklad med smörgås, samt visar medmänsklighet.

– Att Gula Änglarna skulle växa och bli stort som idag, vågade vi inte drömma om Gudrun och jag, säger Ethel Dahlman.

Ja, arbetet behövs. Ethel Dahlman har genom sitt ideella arbete fått uppleva att allt fler unga människor lever som hemlösa. Och SVT:s dokumentärserie ”36 dagar på gatan”, som visades i slutet av 2018, väckte känslor.

Fotografen Christoffer Hjalmarsson levde under 36 dagar på gatan, bland de hemlösa, för att få svar på frågan ”Hur överlever man på gatan?”.

År 2017 visade SVT dokumentären ”Ga-tans kör” där operasångaren Rickard Söderberg skapade en kör för hemlösa och där gemenskap, värme och glädje växte fram hos människor i en utsatt situation. De sjöng för kärleken.

Änglarna behövs! Kärlek och hjälpsamhet är så viktigt. Tveka aldrig att släppa in en ängel i ditt liv. Och våga själv närma dig, om du vill hjälpa. Vi kan alla låta änglavingar bredas ut över dem som behöver det mest.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.