Unikt samtal mellan två medier – Alla möten är en lärdom för livet

Hur är det att arbeta som medium när varje prestation bedöms? Och hur känns det att som medium bära på ansvaret där varje ord får konsekvenser? Medierna Benny Rosenqvist och Jörgen Gustafsson är överens. Det är dags att mötas, bjuda in kärleken och dra nytta av varandras kunskaper – oavsett om man är medium eller inte.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Paulina Holkenberg

Nära har stämt träff med Benny och Jörgen för att prata om hur arbetet som medium egentligen är. Solen letar sig fram mellan husen på Kungsholmen i Stockholm. För bara några veckor sedan insåg Benny och Jörgen att de sitter på samma gata, fast i olika hus, och gör konsultationer. 

– Det är egentligen inte alls konstigt att vi sitter så nära varandra och arbetar, säger Jörgen när vi slagit oss ner på ett kafé på NK.
– Nej, bättre arbetsgivare än andevärlden kan man knappast ha. De är bättre på att planera än vad vi är, säger Benny och syftar på att allt som händer har en mening.  

Varje möte är ett lärande och kanske är just detta möte ett lärande för många fler än dem själva.  

Både Benny och Jörgen är födda 1962 och båda beskriver sig själva som högpresterande människor och ibland – ensamvargar. De har samma yrke och arbetar i samma stad. Men bakom yrkena finns människor, två helt olika individer med olika sätt att arbeta.

– Tankesättet är detsamma, men vi har olika sätt att kommunicera, eftersom vi är olika människor. Därför attraherar vi också olika klienter. Alla passar inte att komma till mig, säger Benny och Jörgen nickar instämmande. 

Både Benny och Jörgen har haft ”vanliga” yrken, Benny har arbetat som frisör och Jörgen som golvläggare. När de då gick till sina arbeten var det ingen där som förväntade sig att de skulle prestera hundra procent varje dag. Men som medium är attityden annorlunda.

– Vi ska alltid leverera, säger Jörgen, men jag jobbar mycket med respekt. Har jag en klient och personen ifråga inte vet vem det är jag pratar om så släpper jag det. Då tar jag inte betalt för sittningen. Men jag ber dem ändå ta det med sig. 
Benny håller med.

–  En del av mina klienter vill betala när de kommer men jag vill inte ha betalt förrän efter sittningen. Om jag inte får det att funka så vill jag inte ha betalt. 

Det händer att klienterna ringer några dagar senare när de kommit på vem det var som visade sig. Men för Jörgen handlar det inte om att bevisa att andevärlden finns, eftersom det inte går, däremot kan han påvisa, ge klienten en möjlighet att själv ta ett beslut kring sin egen tro.

– Jag tror att sorg är den största anledningen till varför klienternas anhöriga inte kommer. Av etiska skäl vill andevärlden inte uppbringa mer sorg. De väger för och emot och då blir det ganska logiskt, säger Jörgen.  

Jörgen är skolad av Iris Hall, präst i den engelska spiritualistiska kyrkan. När han var tretton år dog hans pappa och trots en bra relation får han som medium själv aldrig kontakt med honom. Hans systrar däremot har vid flera tillfällen fått kontakt med pappan.

– En dag frågade jag mig varför jag inte fått kontakt med honom under alla dessa år och då kom svaret till mig: ”Skulle du ta ett råd av mig?”. 

Jag var inte beredd på det svaret, men pappa hade så rätt, vi var för lika. Jag skulle aldrig ta ett råd av honom. När jag privat vill ha kontakt med någon från andevärlden är det alltid två andra personer som kommer igenom och det är dem som jag känner att jag vill lyssna på. 

Benny instämmer:
–  Andevärlden skyddar oss från sorg när vi behöver det och lugnar oss när det finns behov av det. Jörgen och Benny är överens om att alla människor har ett ansvar. Möter man ett medium får man en knippe möjligheter, men det är du själv som bär ansvaret över dem. Foto: Paulina Holkenberg

Tävlar bara mot sig själv

Jörgen drar sig till minnes:
– Jag kommer aldrig glömma när jag på en kurs gick fram till en kvinna och vad jag än sa så var det bara ”nej”, ”nej” och ”nej”. Ingenting jag fick fram stämde. För varje ”nej” så kände jag mig som den där styrkemätaren som man ska slå på med en slägga på Liseberg. Men jag lärde mig så mycket, jag lärde mig att hantera när det inte blir bra. 

I en värld där ingenting egentligen går att bevisa är det lätt att det pratas, spekuleras och kommenteras. Näthat har växt sig stort inte bara bland medier, kända och okända personer drabbas av att det skrivs elaka åsikter på nätet. 

– Facebook-fenomenet är jättebra, det är ett fantastiskt sätt att nå ut till så många människor, säger Jörgen. Men när det används för att ge sig på människor i form av person-angrepp då brukar jag markera genom att säga: ”Inte på min facebooksida, ta det med vederbörande”, oavsett vem det är. 

– Många tror att vi tävlar mot varandra, men vi tävlar bara mot oss själva, säger Benny. Det finns plats för alla, vi behöver inte konkurrera. Jag tror det finns mycket att lära hos varandra om vi medier börjar se varandra som kollegor.

– Jag hade önskat att alla hade kunnat ta det de funderar över med oss direkt, låt oss få ställas till svars så försvinner alla missförstånd, fortsätter Jörgen.

Misstagen för oss framåt

Både Benny och Jörgen syns ofta i offentliga sammanhang, Jörgen bland annat i tv-programmet ”Det okända” och Benny som profil i tidningen Nära.

–  När folk syns väcker det avundsjuka. Jag tror det är viktigt att medium börjar mötas, säger Benny och spekulerar i om man hade kunnat ha en tillställning i form av en debatt där alla människor, medier och klienter kunde ställa sina frågor kring deras sätt att jobba och på så sätt undvika spekulationer. 

– Jag tror att vi har mycket att lära genom att lära känna varandra, ge varandra tips och råd och bygga broar mellan olika medier. Dessutom har vi alla kommit olika långt och vi har olika saker att tillföra. Jag tror på att göra saker med kärlek, säger Benny. 

Både Benny och Jörgen har jobbat mycket med sin personliga utveckling, för att bli ett bra medium men också för att kunna hantera svåra situationer.

–  Många pratar om att det finns oseriösa medium, säger Jörgen, jag är inte så säker på det men jag tror kanske inte alla förstår konsekvenserna av det de säger. Det gäller att hitta en medvetenhet i sig själv. Jag frågar alltid mig själv varför jag får en reaktion hos en annan människa innan jag reagerar. Alla har sina egenskaper, har man till exempel ett hett temperament så måste man träna på att hantera det.

 – Och så är det så liksom för alla människor att det är misstagen som för oss framåt, det finns egentligen inget misslyckande, det är kunskap. Och ibland luras vi att göra så kallade misstag för att vi ska komma längre i vår utveckling, säger Benny. 

Jörgen menar att vi människor påstår att vi är rädda för att misslyckas, men det stämmer inte, vi är rädda för att lyckas. För när vi misslyckas händer ingenting, men när vi lyckas då får det konsekvenser. 

– Ja, det är viktigt att man då och då frågar sig själv vilken känsla man är i och hur man förhåller sig till den, säger Benny.

Behöver varandra

Samtalet leds in på ansvar. Som medium är varje ord avgörande och informationen som förmedlas kan få konsekvenser. Men de är båda överens om att alla människor har ett eget ansvar.

– Vi bär inte ansvaret åt någon människa. Vi bär ansvaret för det vi säger och möjligheterna det ger. Men du bär ansvaret för möjligheterna. Jag säger inte att det jag säger till dig är sanningen, men du får ett knippe möjligheter, säger Jörgen. 

– Man kan se det som en prognos, precis som i en väderprognos kan vindarna förändras, säger Benny och illustrerar med händerna. Och du kan efter att du fått prognosen förändras i ditt sätt att se och tolka saker som kan förändra hela prognosen.  

Många av skeptikerna pratar om ”cold reading”, att man genom att titta på personen ifråga läser av hur personen reagerar. Men Jörgen menar att ”cold reading” inte går att undvika, att det används hela tiden.

– Ja, vi är människor precis som alla andra, intrycken vi får av människor går inte att stänga av. Men det är ju det andra som inte går att få fram via cold reading som bevisar något mer. Att läsa av är mänskligt, men det gäller att vara medveten om det, säger Benny.

– Alla som jobbar med det här vill ju hjälpa andra människor, men jag tror det är viktigt att vi börjar ta hjälp av varandra också, säger Jörgen. För annars sätter vi oss själva på en piedestal.

Benny instämmer:
– Vi vill gärna mötas och förklara vad det är vi gör och hur vi kan arbeta bättre, utifrån våra egna prestationer, säger Benny.

– Och det är ju faktiskt så att båda parterna är priviligierade i ett möte. Vi får till exempel massor av gratiskunskap när vi möter våra klienter, fortsätter Benny.  

Att mötas och kommunicera är något Benny och Jörgen saknar.
– Vi behöver varandra! För det kommer bli ett andligt åsiktskrig. Då gäller det att vi börjar använda rätt ord och förstå varandra, säger Benny och avslutar med några väl valda ord:
– Våga vara dig själv och vara den person som du är här för att vara! 

Det här är Jörgen:

Född: År 1962.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo.
Gör: Medium, håller kurser i personlig utveckling och mediumskap, seanser, föreläsningar och privata konsultationer. 
Hemsida: tirips.se
Kontakt: jorgen@tirips.se, 0733-24 10 88. 

Det här är Benny:

Född: År 1962.
Bor: Malmö.
Familj: Golden retriever-hundarna Angelo och Valentino.
Gör: Medium, håller privata konsultaioner, seanser, kurser, är föreläsare och författare. 
Hemsida: bennyrosenqvist.se 
Kontakt: Tidsbokning måndagar mellan kl 18.40 och 20.15 på telefonummer 040 786 12. 

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.