Levande ljus som fångar ögat med stilla lågor. Kyrkorummets andaktsfullthet och så en välbekant sångröst som lyfter mot taket i långa, starka toner.
Tommy Nilsson har vikt hösten åt en ny kyrkoturné och öppnar därmed dörren för texter med andliga funderingar. För på en plats där gemenskapen är stark och närheten påtaglig, ger musiken styrka och värme åt kropp och själ.
En kyrkoturné i all enkelhet, visar att i det är i det avskalade som vi möts allra bäst. Tommy solo, med altartavlan som stillsam scenografi. Musikern Sven Gunnar Petersson vid pianot. Och så lokala änglakörer. För inget instrument är som sång, påpekar Tommy och lyfter det fina i att få stöd av körer som sett fram emot konserten och haft något att öva inför. Det är tacksamt.
– Mina låtar används ofta på bröllop, dop och begravningar så det blev naturligt att sjunga i kyrkorna, säger Tommy. Inte minst då jag själv började fundera på allvar över varför vi är här och vart vi ska.
Läs även: Sara Sommerfeld gjorde en viktig upptäckt på yogamattan: ”Jag mår så mycket bättre idag”
Tommy Nilssons kyrkoturné
Han är glad att få sjunga i vackra kyrkor, på vackra platser som han aldrig kommit till annars. Orter, så små att han inte alltid ens visste att de fanns och som sällan får besök av konsertartister.
– Jag trivs bra i kyrkans rum, säger han. Utan att vara religiös på något sätt, vad det nu är. Jag tillhör inte någon religion men man kan förstås ha andliga funderingar, och jag upplever kyrkans rum som en tillåtande plats. Det är stämningsfullt och vi blir ett med varandra på, på ett annat sätt än i konserthuset.
– I kyrkan talar vi ofta lite tystare och det blir en sorts respekt för våra rötter. Och oavsett om det är respekt för religionen eller för stunden, så känns det som att alla är i samma rum. Jag tycker om att dela den stunden, och energin, med andra. För oavsett om vi är glada, ledsna, arga, elaka eller snälla så hamnar vi där och då i samma andetag.
När vi pratas vid är det en dryg månad kvar till turnéstart. Hösten har smugit sig på efter några rekordvarma septemberdagar. Nu behöver barnen jackor på morgonen när de går till skolan och förskolan, säger Tommy och berättar att det är han som just nu är mest är hemma med de minsta, Tim och Leona, när sambon Linda har fullt upp med sitt jobb som musikalartist. De turas om. Snart lämnar Tommy hemmet intill Roslagskulla kyrka utanför Norrtälje för kyrkoturnén.
Läs även: Deepak Chopra: ”Du har förmågan att heala dig själv”
Spelar för att beröra
Publiken bjuds på de låtar som förväntas. Öppna din dörr, förstås. Dina färger var blå och En dag. Tommy är nöjd med att han dessutom kan framföra låtar han inte spelar i vanliga fall. Det gör inget om blir lite långsammare i kyrkan och han har en stor påse ballader att ta till när de värsta rocklåtarna går bort.
Dessutom några helt nyskrivna låtar. Och – favoriterna i hans låtskatt. De han själv tycker allra bäst om men som aldrig spelas i radion.
– Dessa vet jag att publiken aldrig har hört, men jag sjunger dem lite för min egen skull. De passar i kyrkan och jag är stolt över dem.
Och så blandar han med låtar som har ett viktigt, gärna andligt budskap.
– Eller låt oss kalla det medmänskliga funderingar som jag gärna vill vädra. På krogen är publiken inte alltid mottaglig för texterna och pratet mellan låtarna, men i kyrkan når jag fram. Och jag spelar inte längre för applåderna, utan för att människor ska må lite bättre.
Det handlar inte om pekfingrar, vill han förtydliga. Han pratar om sina sanningar. Det han tänker och tycker. Men hoppas att det ska tända ljus i någon.
– Inte så sällan ser jag att människor sitter och gråter under mina kyrkokonserter. Kanske är det en låt som betyder något särskilt, som väcker minnen av en händelse eller någon som gått bort. Då känner jag att min uppgift, den är att beröra.
Läs även: Sara Zacharias: ”Det är i de små stunderna livet händer på riktigt”
Sånger som helar
Att få höra toner och texter som är helande och vackra, är viktigt i tider märkta av krig och oro.
– Vi mår bra av att bara sitta bredvid varandra en stund och vara en del av en gemenskap. Det händer något med oss när vi lyssnar på musik, och i bästa fall kan ett par hundra människor ha en fin upplevelse där i kyrkan. Och att jag har hjälpt till, känns fantastiskt.
En favoritlåt som många kommenterar är Tell me father.
– Den handlar om en man som funderar över andlighet och bär en sorts tro i hjärtat, utan att ha några bevis för att det finns en gud. Så han ber om ett tecken för att kunna fortsätta bära den där tron.
I kyrkorummet kan Tommy lyfta sina andliga tankar. Foto: Werecki PR
Tommy Nilsson om liv på andra planeter
Tommy säger att han också är en sökare.
– Jag funderar. Mer och mer funderar jag över världsrymden och liv på andra planeter. Jag är helt övertyad om att de kommer snart och att vi kanske måste städa upp på Jorden, både andligt och själsligt, inför mötet.
– Detta är tankar som inte går att presentera på en krog, men jag kan vädra dem i kyrkan och oftast faller det väl ut. Med ålderns rätt är jag inte längre rädd för att säga vad jag tycker och tror. Det är viktigt att kommunicera. Vi behöver prata mer om vad vi tänker.
Öppnar kyrkorummet nya dörrar inom dig?
– Kanske inte kyrkan, men tankarna och frågorna jag funderar över passar bra där. Andlighet och religion har närmat sig varandra. Vi har vidgat perspektivet. Att se Gud som en skäggig gubbe i himlen är inte trovärdigt längre, därför söker sig människor till andlighet, andra energier och allt möjligt som vi kallar Gud.
– Vetenskapen har också närmat sig de andliga frågorna, så jag menar att detta är en fantastisk tid att leva i! Jobbig, ja. Men det känns också som att det ska leda till något bra. Vi kommer ut ur det här om inte alltför lång tid och då finns det något bättre kvar. Det är min tro.
Läs även: Sofia Papadimitriou Ledarp: ”Jag vill inte leva utan min andlighet”
Naturen och rymden ger kraft
Han tänker så också kring sitt eget arbete. Att han har sitt bästa framför sig, vid fyllda 64. Han ska framöver skriva sin bästa låt, sin bästa text och ha sin finaste konsert. Han tror att mänskligheten och vår planet har en chans att ha sitt bästa framför sig. Utan den tron blir det mörkt.
En av hans nya låtar heter Min tro är en sorgsen vän och handlar om att du som soloartist ofta är ensam, både när du skriver musik och är ute på vägarna. Och har du andra tankar än de gängse för olika religioner, kan du också känna dig ensam. Men naturen och rymden, det stora runt omkring oss, ger kraft.
– Om du tittar upp i rymden kan du inte förstå hur stort allting är, säger Tommy. Men om vi kan vara överens om att vi består av samma beståndsdelar som stjärnor och planeter, då räcker det att titta ner och plocka en blomma. Där finns gemenskapen i hela universum. Allt består av samma saker.
Läs även: Mathias bad om ett tecken efter broderns död: ”En hand syntes på min hud”
Han tystnar ett ögonblick, och fortsätter:
– Vi är oerhört lyckligt lottade som bor här. Varför och vad vi ska göra vet jag inte, men det får vi snart reda på tror jag. Då är det viktigt att visa att vi har vårdat vår planet och varandra för att kunna ingå i något större.
Han gör ett tankeexperiment:
– Vi säger så här att om det finns något någon annanstans som är större än oss själva och vi är överens om att det är sanningen, då är det viktigt att vi kammar oss och tar hand om oss och vår planet. Städar upp och visar att vi är värdiga att vara med i den gemenskapen.
– Men om vi tänker att det inte finns något annat, bara vi här på Jorden i allt det stora, totalt ensamma och helt unika, då är det ju ännu viktigare att vi förvaltar det vi har. Annars släcker vi ut det enda som finns av tänkande liv! Det enda som har någon mening i hela universum. Ska vi då vara ansvariga för att det försvinner?
Boken ”Om” från 2020, där Tommy berättar om sitt stormiga liv och hur han sedan landat i sig själv. Foto: Bazar förlag
Tomy berättar om sitt stormiga liv
Hur vi än tänker, lägger han till, landar vi i att andlighet bygger på det vi kallar kärlek. Att vi tar hand om varandra, ser oss omkring, gör saker lite bättre. Förstår varandra och är kärleksfulla.
– Att ta hand om det här som vi har, det är vad andlighet är för mig.
Har den kärleksfullheten alltid funnits inom dig?
– Nej, det kan jag inte påstå. Jag blir lätt både arg och irriterad. Men man måste försöka, göra sitt bästa. Alla har vi ryggsäckar och verktygslådor som vi ärvt och som tiden gett oss.
– Det är tufft att växa upp idag, med internet där allt blir ett vapen. Allt som verkar bra, blir till slut ett vapen.
För ett par år sedan kom Tommys bok Om: Det tar tid att bli människa, där han berättar om sitt stormiga liv. Om otrohet, svek och ett förädiskt förhållandet till flaskan. Han lyfter insikten om att ansvaret för ens handlingar vilar tungt på en själv.
”Jag tillhör inte någon religion men man kan förstås ha andliga funderingar, och jag upplever kyr kans rum som en tillåtande plats.” Foto: Werecki PR
Har alla svar inom sig
I boken berättar att du hittat dig själv.
– Man har någon slags förankring om man mår bra. Nu vet jag att allt det jag behöver, och alla svar, finns inom mig.
Har detta förändrat innehållet i dina låtar?
– Jag har ju skrivit om relationsproblematiken några gånger – pojke möter flicka ... Jag såg dig på stan ... Det är inte så trovärdigt när man ska fylla 65. Idag är mina egna tankar mycket viktigare. Det är roligt när någon kommer fram och säger:
”Vilken fin text – den träffade mig rakt i hjärtat”. Nu har det större betydelse att beröra med en text.
Och att få framföra den i kyrkan?
– Ja, men turnén i höst blir min sista kyrkoturné. Efter alla jag gjort de senaste åren, är det snart dags för något annat. En konserthusturné i vår när nya plattan är helt klar. Sen kanske en sommarturné, det var länge sedan.
Läs även: 12 nordiska gudinnor – och hur du kallar på dem
Vad är du mest tacksam för idag?
– Jag är oerhört tacksam för barn och familj, förstås. Min sambo, mina sex barn, två barnbarn och två barnbarnsbarn. Min yngsta dotter Leona är två och ett halvt år, precis som mitt ena barnbarnsbarn! Leona kommer gärna in i studion och testar trummorna och synten, annars är det bara Isak av barnen som vill jobba med musik. Han är 21 år nu, har gått flera musikskolor och vill göra filmmusik. Men alla barnen är kreativa på olika sätt, från att fotografera till teater, dans och att måla.
Tommy är också väldigt tacksam att han fått hålla på så länge.
– 2027 är det 50 år sen min första platta kom. Det är helt crazy. Jag känner mig fortfarande som 43! Yrket är sånt, man jobbar mycket med unga musiker. Så man håller sig ung med musik.
Tommy Nilsson
Ålder: 64 år.
Familj: Sambon Linda, barnen Angelica, Kalle, Linn, Isak, Tim, 11 och Leona. Två barnbarn och två barnbarnsbarn.
Bor: I hus i Roslagskulla utanför Åkersberga.
Motto: När tiden är knapp ska man inte ha bråttom, då ska man vara noggrann.