Jag började forska om Wicca

Magic Frigren är en påläst och entusiastisk bloggare. Hennes blogg är ett övernaturligt arkiv där hon samlar information om spännande sägner, sagor och symboler. Utöver detta utövar Magic själv viss magi och häxkonst, något hon funnit genom religionen Wicca

Text: Sabina Wärngård
Foto: Shujie Zhang

Magic Frigren hette tidigare någonting annat i förnamn, men valde vid arton års ålder att byta namn till Magic. Detta säger en hel del om vad som är hennes livs största intresse.

– Jag är allmänt intresserad av andliga saker och övernaturliga ting. Jag har själv inga mediala förmågor, jag är mest väldigt intresserad av allt som hör andevärlden till.
– Inom Wicca fokuserar man på hedniska traditioner och på att ta hand om naturen. Wicca skiljer sig från många andra religioner genom att den inte anser sig vara den enda rätta vägen. 

Inom Wicca tillber man en gud som representerar solen och himlen, och en gudinna som representerar jorden och månen. Guden och Gudinnan symboliserar två sidor av samma högre makt. Att tillbe den gudomliga källan genom Guden och Gudinnan är ett av många sätt att närma sig det högsta i vår tillvaro.  

Det finns lika många vägar till det gudomliga som det finns människor. Därför väljer wiccaner ofta att jobba med hedniska gudar för att göra det lättare för dem att närma sig det högsta. På det sättet kan Wicca anpassas för var och en. 
– Själv har jag alltid känt att alla religioner är olika sätt att närma sig samma sak. Det oförklarliga i tillvaron, det dolda. Wicca är det som tilltalar mig mest, men inget sätt är mer rätt eller fel än något annat. 

Wicca har ett speciellt ordspråk som fungerar som religionens grundmoraliska princip. ”Gör vad du vill, så länge det inte skadar någon”.
– Det har blivit ett viktigt mantra för mig, säger Magic.

– Jag kan känna att flera klassiska dödssynder är nästan omöjliga att undvika. Vi kommer till exempel alla att känna svartsjuka någon gång. Men egentligen är inte det fel. Man kan inte rå för vilka känslor som blossar upp inom en. 

– Däremot kan vi styra våra handlingar så att vi inte skadar andra. Att känna avund är inte fel. Men att sabotera för andra för att bli av med avundsjukan är fel. Därför tycker jag att Wiccas grundregel är så bra.

Alla kan bli en häxa

Wicca finns med Magic i vardagen, och hon utför ofta magi genom positivt tänkande. 
– Jag tycker om att skapa magin inom mig. Jag håller inte på med så många ritualer, utan den magiska ritualen sker i mitt inre. Jag visualiserar saker inom mig som sedan påverkar mitt liv. 

– Man kan se energier och magi som tillvarons datakod, det går att gå in och ändra den! Dock finns det några mindre magiska formler som Magic vill prova på.
– Att torka blå blommor och ha i hörnen av lägenheten ska dra till sig positiva energier. Och jag hade länge ormbunksblad i min portmonnä, det gör så att man aldrig går pengalös! 

De som tillhör religionen Wicca kallar sig oftast för häxor, detta gäller både kvinnor och män. Magic menar dock att detta inte är något unikt för Wicca.
– Jag tror att alla har krafter, alla kan bli en häxa så att säga.

Böcker är huvudkällan

Idag har Magic inga mediala krafter, hon kan inte förutspå framtiden eller tala med dem på Andra sidan, men när hon var yngre såg det hela annorlunda ut.
– När jag var liten pratade jag mycket om mitt tidigare liv, enligt min mamma. Jag berättade ofta om ”min förra mamma, alltså den jag hade innan du blev min mamma”. 
– Vid ett tillfälle förklarade jag för min mormor hur en skvaltkvarn fungerar. Detta är kunskap jag inte bär med mig idag. 

Magic hade även ett synskt ögonblick i sin barndom, närmare bestämt när hon var fyra år gammal.
– Jag sa plötsligt till min mormor: ”Nu är gammelfarfar död”. Senare fick vi reda på att han gått bort den dagen.

– Jag har inga minnen från tidigare liv kvar idag, jag tror att mediala förmågor är ganska lätta att förlora. Många är nog mediala som barn, men man växer upp och lär sig att dessa inte tas på allvar. Då kanske man tänker att det är lika bra att dölja dem tills de försvinner. 

Kanske var det tack vare barndomens förnimmelser om tidigare liv som intresset för andevärlden väcktes, och sedan ledde till att Magic startade en blogg om övernaturliga ting vid sexton års ålder.

– Det började som en vanlig vardagsblogg, med dagboksliknande inlägg. Jag var samtidigt ofta inne på en hemsida som hette MySpace, där jag upptäckte Wicca.
– Jag är ganska nördig av mig och vill helst ta reda på allt om ett ämne jag finner intressant, så jag började forska om Wicca och andra andliga ting. Detta ledde till att min blogg blev ett övernaturligt arkiv. 

Magics blogg innehåller enormt mycket fakta. Hon berättar att hon samlar på böcker och att dessa är hennes huvudkälla till bloggen, då hon anser böcker vara mer pålitliga än internet.  

Idag har bloggen ungefär 500 läsare om dagen. Magic förklarar att hon trodde på nästan alla övernaturliga ting när hon var yngre, men att åren har gjort henne mer skeptisk. Hon vill dock ändå hålla en neutral ton på bloggen, tanken är att den ska kunna läsas av en skeptiker likväl som av en väldigt troende person. 

– Det viktigaste är att jag är öppen för allt. Jag skulle aldrig slå ner på en tro eller en idé och säga att den inte stämmer, även om jag kanske inte tror på exakt allt.
– Jag tycker att det tillhör, för att kunna vara en bra paranormal utredare måste man också vara lite kritisk. Responsen på bloggen är allra oftast positiv, berättar Magic, men ibland får hon in berättelser om negativa upplevelser som läsarna vill ha hjälp med.

– Då känner jag mig ganska maktlös, jag kan inte hjälpa någon ur en svår andlig situation. Jag är inget medium. Min blogg är i första hand till för att underhålla. Men har man problem med hemsökelser så är jag inte rätt person att vända sig till.  

Magic återger en kommentar, vars avsändare menade på att Magic borde skaffa sig en utbildning istället för att blogga om övernaturliga fenomen. Men Magic tog inte illa upp utan fann kommentaren något komisk. 

– Jag vill att min blogg ska vara en magisk värld som man kan drömma sig bort i. Att den ska få igång läsarnas fantasi och sätta lite spänning på vardagen. Den är inte till för att övertyga någon om något. 
– Det är min blogg och mitt liv, jag gör vad jag vill så länge det inte skadar någon.

Det här är Magic:

Ålder24 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Studerar. 
Familj: Flickvän.
Aktuell: Med webcomic-serien Magikonsult, som finns att läsa på magikonsult.wordpress.com och en fantasybok om alkemi som kommer ut i höst.
Motto: Allt har en övernaturlig förklaring!
Kontakt: missmagicgirl@hotmail.se
Läs bloggen: missmagicgirl.wordpress.com

Fler som bloggar!

Vi vill gärna lyfta fram läsvärda bloggar i Nära. Följer du någon spännande bloggare som vi borde skriva om? Mejla då ditt tips till paulina@tidningennara.se

 

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.