Min sambo Björn brukar lite skämtsamt kalla mig för sin kapitalistiska Buddha! Elisabeth Svensson skrattar när hon tänker på hur udda hennes ekonomiintresse måste ha tett sig för Björn i början av deras bekantskap.
Elisabeth hade bestämt sig för att lägga ner det här med relationer när hon följde med en väninna på en meditationskväll. Och där fanns Björn! Deras första möte blev något alldeles extra.
– Björn berättade efteråt att när jag kom in genom dörren var det som om en blixt slog ner från klar himmel. Och på vår första dejt – som jag inte ens visste om det var en dejt – satt vi bara och tittade in i varandras ögon i en halvtimme! Efter två dygn tillsammans visste jag fortfarande inte vad han jobbade med eller hur gammal han var, det var inte viktigt.
Vill hjälpa kvinnor till ekonomisk frihet
Paret träffades alltså genom sitt gemensamma intresse för andlighet och personlig utveckling, men snart nog fick Elisabeth Björn att intressera sig för hennes andra stora passion i livet – ekonomi. För Elisabeth menar att det inte går att komma undan det här med pengar, spirituellt intresserad eller ej.
– Om du vill ha friheten att leva ditt liv på dina egna villkor, slippa springa runt i det här ekorrhjulet de flesta människor lever i idag och kunna ge det du kom till jorden för att ge – då behöver du kapital, säger Elisabeth.
Det är nog inte så vanligt att vara spirituellt intresserad och dessutom fascinerad av pengar. Stereotyperna finns överallt i vår kultur: ”den fattiga konstnären” eller ”hjälparen” ställs mot den ”iskalla investeraren” eller ”exploatören”. Men så behöver det inte vara, menar Elisabeth.
– Varför ska en människa som ägnar sitt liv åt att göra världen till en bättre plats, som förändrar och förbättrar livet för sina medmänniskor behöva leva med dålig ekonomi? Och ofta handlar det ju om kvinnor som av tradition lärt sig att vårda och ta hand om andra, som hamnar i låglöneyrken eller jobbar deltid när barnen är små och sedan inte vågar eller kan skilja sig av ekonomiska skäl.
– Jag vill visa att alla kan klara av att investera och månadsspara! Ekonomi är dessutom en jämställdhetsfråga och jag vill hjälpa till att ändra på det faktum att kvinnor i en heterosexuell relation historiskt sett har varit den ekonomisk svagare parten.
Om man surfar runt på Elisabeths hemsida kan man förstå att hon intresserar sig för att spara även småsummor, som för den ekonomiskt ointresserade, framstår som försumbara. Man inser att Elisabeths ekonomiintresse är fullt jämförbart med att exempelvis ha talang för musik. Hon skrattar.
– Jo, jag är en riktig siffernörd och älskar att hålla på med mina Excelark och skapa vackra färgglada grafer av siffrorna. Det är lite som att skapa konst! Och redan som barn älskade jag pengar. Jag minns att jag tyckte om att få pengar och älskade att sitta och räkna dem. Och jag var fascinerad av de rikas värld, av allt de kunde göra. Det var som om de rörde sig i en större värld än vi andra.
Elisabeth vill understryka att när vi nu går in i en lågkonjunktur påverkar det såklart även deras ekonomi som nu gått tillbaka till en mer rimlig nivå än under det lyckosamma året 2021.
Elisabeth växte upp med beroendeproblem i familjen
Men pengaintresset hade också en mörkare bakgrund. Elisabeth växte upp i en beroendefamilj vilket skapade en känslomässigt svajig hemmiljö, och när mamman plötsligt förlorade jobbet i samband med Sveriges inträde i EU, sattes familjens ekonomi på sparlåga.
Elisabeth lärde sig undermedvetet att välja bort aktiviteter som det inte fanns pengar till, som exempelvis ridning.
– Jag visste att det inte var lönt att be om att få gå på mer än en fritidsaktivitet och min första egna dator och mobil fick jag jobba ihop till själv. Jag upplevde det som om det fanns två världar, en där man hade pengar och en där man inte hade det. Jag kände mig utestängd och grämde mig till den grad att jag lovade mig att aldrig behöva säga nej till mig själv som vuxen. Och jag svor dessutom på att aldrig bli ekonomiskt beroende av en partner så som min mamma hade varit.
Som vuxen flydde Elisabeth svåra känslor genom relationer och kontroll av träning, mat och pengar. Hon pratade inte om den beroendeproblematik hon vuxit upp med, inte med någon.
– Det var min stora hemlighet, mitt svarta hål. Men när jag var 28 år anförtrodde jag mig, efter en terapisession, för första gången till en vän och det blev ett jätteuppvaknande!
Elisabeth började med yoga och meditation och fortsatte med olika former av terapi där hon fick lära sig att sätta ord på sina känslor.
– Jag kom ju från en uppväxt där man flydde känslor, sopade allt under mattan och aldrig ville prata om det jobbiga för att man på något märkligt vis trodde det skulle bli värre då. Men nu upptäckte jag att det var precis tvärtom! Ju mer vi pratar om det svåra, desto mindre jobbigt och känsloladdat blir det.
Frigör pengar för sparande
Det Elisabeth vill lära ut, och detta alltså främst till kvinnor, är hur man tar makten över sin ekonomi och på så vis bygger upp sitt ekonomiska självförtroende. På hemsidan finns många tips om hur man kan skapa sig ett friare och rikare liv genom att tänka lite fiffigt, men det främsta rådet är att frigöra kapital genom att hålla nödvändiga fasta utgifter så låga som möjligt. Och att börja spara, även om det blir blygsamma summor i början.
– Björn och jag har till exempel valt bort att äga bil och köpte därför ett hus i centrala Malmö med cykelavstånd till allt. Och i våras satte vi solpaneler på taket. Och man kan tycka att det inte är någon idé att fokusera på småsummor, men många småslantar blir till slut en större! Ett exempel: År 2021 tjänade jag och Björn hela 9 000 kronor tack vare att vi använt det mest fördelaktiga kreditkortet på marknaden. Och det var pengar som annars hade gått förlorade om vi använt ett vanligt bankkort, för saker vi ändå hade behövt köpa.
Att bli mångmiljonär var en antiklimax
Tack vare en riktigt lyckad aktieinvestering blev alltså Björn och Elisabeth mångmiljonärer sommaren 2021, och de insåg att de troligtvis inte skulle behöva lönearbeta en enda dag till i sitt liv. Om de inte ville. Men Elisabeth kände sig bara tom.
– Vi var mitt uppe i en husrenovering den våren. Min älskade morfar dog, jag hade mycket på jobbet och kände närmast skam över att må dåligt när vi hade det så himla bra och dessutom hade uppnått alla våra ekonomiska mål. Det blev som en antiklimax som kan sammanfattas med frasen: ”Var det inte svårare än så här?”
Elisabeth försökte döva det inre kaoset genom att spendera allt mer pengar på bland annat shopping och hämtmat, sådant hon sällan unnat sig tidigare. Visst lindrade konsumtionskarusellen de jobbiga känslorna för stunden, men hon levde som i en nedåtgående spiral och mådde allt sämre.
– Det var en märklig tid eftersom jag som har hållbarhet som en av mina grundvärderingar, nu började bete mig precis tvärtom. Det bara ökade på mina skamkänslor och den inre tomheten.
Under cirka åtta månader höll det i sig. Men när en vän en dag ringde och gav henne möjligheten att bjuda in sitt nätverk till samma investeringsmöjligheter som hon själv fått ta del av, vände allt. Hon kunde ju börja hjälpa andra kvinnor! Så Elisabeth tog tjänstledigt från sitt jobb och började studera digital kommunikation med siktet inställt på att skapa en digital utbildning för kvinnor inom ekonomi, investeringar och personlig utveckling. Våren 2022 hade hon premiär för den digitala utbildningen ”RikaKvinnor Akademin” och i skrivande stund har över hundra kvinnor tagit del av Elisabeths utbildning.
Elisabeths digitala utbildning ska inspirera kvinnor till ett rikt liv, både personligt och ekonomiskt!
Viktigt att veta varför man vill tjäna mer pengar
Elisabeth är noga med att poängtera att pengar i sig aldrig kan göra någon lycklig, däremot skapar pengar möjligheter.
– Därför handlar en av kursmodulerna om att gräva fram sitt djupaste varför i livet, vad är det man vill ha pengarna till? Och vad de flesta svarar är att de önskar mer kvalitetstid för att umgås med familj och vänner och framför allt att kunna säga nej till sådant som inte kittlar i magen. Med andra ord att kunna lägga fokus på det man känner är viktigt på riktigt, bortom samhällets eller andra människors förväntningar.
Elisabeth pratar om vad hon kallar ”det moderna fabriksarbetet”.
– Förr satt man vid löpande bandet och slet ut sig med monotona arbetsuppgifter, man sålde sin tid och sin kropp. Idag säljer vi dessutom vår personlighet! Vi förväntas vara konstant tillgängliga, trevliga och ofta finns en förväntan om att vi ska dela med oss av vårt privatliv på sociala medier för att skapa goodwill och intresse för vår arbetsplats.
– Det är en nära nog filosofisk fråga tycker jag. Om vi tittar på det vi håller på med ur helikopterperspektiv så jobbar vi mer och snabbare, konsumerar alltmer och tar slut på jordens resurser, samtidigt som vi inte hinner leva, bara överleva. Det är som om vi springer mot ett stup. Och naturen har inga gränser, den kan inte säga emot, och vi bara tar och tar. Hur har det blivit så här?
Ibland frågar Elisabeth sina elever vilket man har lättast att föreställa sig: en kollaps av planeten eller en kollaps av det kapitalistiska systemet. Hon skakar på huvudet.
– Det är så bisarrt att de flesta inte ens kan föreställa sig ett annat system än konstant tillväxt. Att föreställa sig jordens undergång är därför betydligt enklare. Tyvärr.
Vill visa att välbärgade kan leva hållbart
Men för Elisabeth som vet att pengar inte gör en lycklig, är det inte motsägelsefullt att hon lär ut hur man ska få mer kapital?
– Nej, jag ser det som ett sätt att bryta detta vansinne vi lever i. Jag tror på det kollektiva medvetandet. Om vi blir fler som kan föreställa oss ett annat sätt att leva, och som dessutom har kapital, då kan vi förändra inifrån. Jag kan välja att rösta med fötterna och stötta hållbara företag som bidrar till en bättre framtid för våra barn. Jag vill visa världen att det går att ha en ekologiskt hållbar och holistisk livsstil även om man har gott om pengar. Och om vi som har kapital ställer oss upp och säger att vårt sätt att behandla jorden inte är okej, då har vi också större chans att bli hörda eftersom det fortfarande är så att ”money talks”.
Det är ingen nyhet att rika människors livsstil ofta innebär extremt hög klimatpåverkan. Men man kan äga kapital utan att vilja bidra till konsumtion, menar Elisabeth.
– Jag behöver inte suga ut jordens resurser bara för att jag har pengar! Det är en jättestor skillnad mellan att vara förmögen och att försöka ”se rik ut” genom konsumtion. Varför behöver du en dyr bil, fina kläder och semester fyra gånger per år? Det jag vill lära ut är att sluta lägga fokus på yttre resurser, de är inte viktiga på riktigt. Det som är viktigt är en god hälsa, tid med nära och kära och att få ägna sig åt något meningsfullt. Det är lycka på riktigt och utarmar inte jordens resurser.
– Och framför allt ska man se till att skapa en vardag man älskar, som man varken vill eller behöver ta semester ifrån. Som att få ha sovmorgon! Och kunna njuta av en god kopp kaffe och läsa tidningen i lugn och ro utan att behöva stressa i väg.
Vardagsrikedom innebär också att prioritera sin inre utveckling. För mår man bra på insidan blir man bättre på att uppskatta det man redan har och att glädjas åt enkla saker. Det är det lilla som är det stora, säger Elisabeth.
– Vi tenderar att drömma om att resa världen runt, bestiga Mount Everest eller segla över Atlanten. Men inom oss har vi ett universum att upptäcka som är otroligt spännande! Och genom meditationen har jag fått uppleva min största inre upptäckt: Känslan av att vara ett med allt, en del av ett kollektivt medvetande som vi alla delar. Att vi alla är kärlek och en del av naturen och universum!
Elisabeth Svenssons bästa råd för ett ekonomiskt tryggare liv
- Allt börjar med dig. Om du inte mår bra finns det inga pengar i världen som kan göra dig lycklig.
- Börja fundera över hur man kan skapa en självständig ekonomi och stå på egna ben genom att: 1) göra en budget 2) sätta av minst 10 % av din nettoinkomst
- Sätt dessa 10 % i arbete i exempelvis en hållbar fondrobot*. Låt pengarna i fondroboten vara ifred och göra vad de är bäst på – att skapa nya pengar. Fokusera istället på din inre rikedom och hur du kan leva ett rikt liv, här och nu och i framtiden.
- Frigör pengar till sparande genom att se till att dina fasta kostnader blir så låga som möjligt. Behöver du bo så stort? Kan du klara dig utan bil?
- Kan du skaffa dig en passiv inkomst? Hyra ut ett rum eller några verktyg du har hemma?
*Fondrobot är ett digitalt verktyg där du sparar i fonder men varken behöver vara särskilt aktiv eller insatt, den sköter sig själv! Idag finns dessutom hållbara alternativ som gör det lätt att investera rätt. Läs mer om detta på Elisabeths hemsida: RikaKvinnor.se.
Elisabeths spartips
- Se över, jämför, förhandla och eventuellt byt bolånebank, övriga lån, elavtal, försäkringar, hemlarm, bredbandsleverantör, telefoni och tv.
- Bli medlem i matkedjor för att kunna utnyttja fler bonusar och extrapriser.
- Jämför alltid kilopriset på allt du handlar i mataffären, såväl för müslin som för tvålen och toalettpapperet.
- Gör som mormorsmor – ät efter säsong och gör storkok och frys in om du kommer över billig fisk, kött, smör eller ost.
- Satsa mer på frysta grönsaker – de innehåller lika mycket näring som färska men riskerar inte att glömmas bort i kylskåpet och sedan slängas.
- Ät mer vegetariskt – billigt, nyttigt och gott.
- Prova köpstopp för kläder och prylar under sex månader eller ett år.
- Måste du ändå köpa något – låna eller köp begagnat.
- Lär dig att lappa, laga och vårda kläder och skor så de håller längre.
- Gör dig av med strömningstjänster du inte använder och fundera över mer hållbara fritidsaktiviteter: läsa böcker, lära dig språk, utöva musik, konst, träning eller dans.
Det här är Elisabeth Svensson
Ålder: 37 år.
Bor: I Malmö.
Familj: Fästman Björn.
Gör: Hjälper kvinnor till ekonomisk frihet och ett hållbart rikare liv.
Intressen: Privatekonomi, personlig utveckling, hälsa, kärlek.
Detta är andlighet för mig: Meditation, yoga och att vara i kroppen snarare än i knoppen.
Elisabeths mission: Att vi ska bli fler hållbart rika kvinnor.
Motto: Den som har haft roligast liv när den dör vinner!
Aktuell: Den digitala utbildningen ”RikaKvinnor Akademin” samt podcasten Rika kvinnan och jag.