Benny i ny tv-serie med andliga möten!

I höst blir det mer andlighet i tv! Torsdagen den 8 november börjar TV3 sända ”Svenska medium”, exklusivt i Viafree, och ett av medierna som är med är Näras andliga profil Benny Rosenqvist. Tillsammans med tre kolleger kommer han att ta emot för sittningar, känsloladdade möten som når direkt hem till dig!

Text: Madeleine Walles

Hej Benny! Du är aktuell i den nya tv-serien ”Svenska medium” som sänds i Viafree under sju veckor. Berätta om programmet!

– Programidén bygger på att vi är fyra medier som möter klienter som vi inte vet någonting om. Personerna kommer till någon av oss och får en sittning.

– Jag och mina kolleger berättar om personen själv, dess liv och egna upplevelser, egenskaper och relationer. Sedan går samtalet mer över till en seans, eftersom de flesta människor har någon personlig upplevelse av ett dödsfall.

Benny Rosenqvist och Anna Stomsi

 Anna Stomsi och Benny Rosenqvist.

 

Hur har klienterna förberetts när de kommer till studion?

– Alla medverkade blir först intervjuade av en person i produktionen, som får veta om den här klienten har någon anhörig som gått bort och vad som hänt i samband med dödsfallet. Och egenskaper som den personen haft. Den informationen får inte vi medier. Vi sitter i ett helt annat rum.

– Det roliga är att klienterna mestadels är unga. Vanligtvis är det oftast äldre personer som går på seans och som är intresserade av det här med andlighet.

 

Vilka åldrar är det på klienterna?

– De är från 20 till kanske 50 år. Det är både män och kvinnor. Ensamma män, ensamma kvinnor, tjejer, unga killar. Invandrare och svenskar. Människor från olika yrkesgrupper och med olika religiös tillhörighet. Det är totalt olika personer, allt för att skapa en krydda i programmen.

 

Har du själv varit med och påverkat upplägget?

– Nej, inte alls. Jag blev kontakt av en tjej från tv-bolaget, som sett mig på Youtube, inslag där jag gjort seanser. Och hon hade även fått tips om mig från en god vän. Så hon hörde av sig till Näras redaktion för att få mina kontaktuppgifter.

 

Vad tänkte du när du blev uppringd?

– Jag har fått många förfrågningar från olika tv-program, mer eller mindre seriösa. Men när hon började berätta om programidén så kände jag att detta var något jag gillade, för den levande människan är i centrum.

– Här får jag chansen att hjälpa personer att må bra efter budskapen vid en seans. Tittarna får chansen att se vilken upplevelse klienter får via budskap, när saker plötsligt faller på plats. Personer får svar på till exempel vad som hänt när någon gått bort, svar på saker man kanske gått och funderat på länge.

 

Tror du att ni fångar en ny grupp av tittare som inte intresserat sig för andlighet tidigare?

– I och med att Viafree inte haft denna typ av program tidigare, så tror jag att vi kommer att möta en bredare publik. Det kanske bli mer av ett familjeprogram än andra andliga tv-program, i och med att detta inte kommer att uppfattas som läskigt. Vi får se in i vanliga människors liv.

 

Blir det inte väldigt privat?

– Det ifrågasatte jag också inför inspelningarna av programmet. Men de som medverkar har fått veta att det blir privat och de ställer upp på det. Idén är att programmet ska vara så naket som möjligt. Vissa sittningar är bättre än andra, där kanske inte lika mycket fakta kommer fram.

 

Maria Jansson och Johan Poulsen

 Maria Jansson och Johan Poulsen.

Håller du igen som medium med vad du berättar, på grund av detta?
– Nej, det gör jag inte. Men jag håller alltid igen som medium när det gäller sjukdom och dödsfall. De vanliga etiska reglerna har jag med mig, förstås. För min del handlar det om att hjälpa min klint och göra det kärleksfullt. Så som jag jobbar som medium i vanliga fall. Det hade jag som huvudmål vid inspelningarna och det var samma sak för mina kolleger i programmet.

 

Vem är dina kolleger?

– Anna Stomsi, Johan Poulsen och Maria Jansson – det är vi fyra. Vi hade aldrig träffats tidigare, vi möttes först vid pressfotograferingen inför programmet. Det var en del i programidén, att vi skulle vara fyra olika personer och medier som inte kunde påverka varandra. Och vi skulle jobba på olika sätt – vi är utvalda med den tanken. Man vill att publiken ska få se hur olika medier jobbar.

– När vi väl möttes så var det lika hjärtligt och trevligt som det brukar vara när man möter kolleger. Jag upplevde ingen konkurrent mellan oss och det kändes väldigt skönt.

 

Hur många klienter mötte du vid inspelningarna?

– Många! Så det blir en fullspikad tv-höst med hela 14 program som visas som dubbelavsnitt under sju torsdagar i höst, med start 8 november.

 

Var alla klienter nya bekantskaper för dig?

– Alla utom en, en tjej som jag träffat i en annan tv-produktion tidigare, men vi har inte träffats som medium-klient tidigare. I övrigt var det helt nya människor. Det är mycket roligare när jag inte känner personen jag ska ha sittning med och jag kan övertyga – framför allt mig själv – om att jag kan gå in i andra människors liv. Då får jag visa vad jag kan och vad jag går för. Och nu får jag övertyga tv-tittarna också!

– Många tror att vi medier får information i förväg, att ett program som det här är klippt på ett visst sätt. Att det är fusk. Men detta bygger på att tittarna ska få en renhet och nakenhet, reaktionerna som tittarna möter är helt äkta, både från mig och klienterna.

 

Vad är det för sorts reaktioner?

– Första dagen när jag spelade in så grät två tuffa killar i produktionen och sa ”det här orkar vi inte”. Det är starka upplevelser människor varit med om, som jag och mina kolleger plockar fram. Och det är tårar av både sorg och glädje. Framför allt är det förlösande från klienten som säger: ”Åh, nu har jag fått svar!”.

 

Varför det så viktigt att få svar?

– För att kunna gå vidare. Vi hänger gärna upp oss vid saker som vi inte vet. Var det jobbigt när han eller hon gick över? Efter en jobbig relation kanske man undrar ”var han arg på mig? Varför hade vi ingen bra relation?”. Det är starka möten, starka känslor. Och oerhört kärleksfullt.

– Vi kan säga att det här programmet är andevärldens ”hitta släktingar” – du möter dem här igen och efter det mötet kan du gå vidare. Du har fått svar, upprättelse eller förklaringar.

 

Är det något särskilt möte från programmet som du minns?

– Många möten var chockartade för mig, dramatiska och omvälvande. Snabba händelser, dödsfall, olyckor. Händelser där människor försvunnit och inte blivit hittade.

 

Var detta starkare än när du har sittningar hemma annars?

– Ja, i och med att det även är en seansdel med människor som alla mist släktingar på ett specifikt sätt – och att det är unga människor. Det kan handla om en flygplansolycka, att mista ett barn…

 

Det var intensiva inspelningsdagar. Hur klarade du det?

– Att jag mediterade mellan klienterna räddade mig, tror jag. Jag har jobbat i 41 år som medium och har lärt mig att hantera energin – och att behålla energin. Det kommer med rutinen. Jag är van att ha många klienter på en dag, van vid att hantera människors speciella känslor och händelser. Att vara empatisk där och då, men sedan lämna när vi skiljs åt för att inte bära med mig människors trauma.

 

Hur det bli att se dig själv på tv?

– Jag tycker inte om att titta på mig själv, så jag tror inte jag kommer att se så mycket. Men jag ska följa mina duktiga kollegers insatser! Det är kul att vi är så olika – det gör det mer intressant för tittarna att följa programmet. Det var trevligt att möta så kärleksfulla kolleger, jag kände att de var professionella.

                                                                                        

Det här öppnar väl nya dörrar för andligheten?

– Ja, jag tror att det öppnar för en ny publik som kanske inte varit mottaglig för den här typen av andlighet. Det är trevligt att Viafree tar upp detta. Och det är bra att vi får en bredd på medialiteten just i tv-publiken, en annan typ av program än ”Det okända”, Birkan Tores ”Räddad av änglar” och ”En natt på slottet” med Anne-Kristine Augestad.

– Det här ett helt nytt koncept. Men alla programserierna är bra och de kompletterar varandra.

 

Tror du att fler kommer boka sittning och seans efter att ha sett ”Svenska medium”?

– Absolut! Men jag tror också att många kommer att vilja gå mer på storseanser för att få uppleva den kollektiva känslan när man möter andra som är intresserade av andlighet. Båda formerna är väldigt spännande och trevliga upplevelser.

 

Detta är en sittning:

 • Här får mediet, via sin guide, kontakt med klientens guide och kan på så vis berätta om klientens historia, händelser från barndomen, sådant som sticker ut och som klienten behöver jobba med eller som varit positivt.
 • Klienten får besked om vad som är på gång i nutid.
 • Klienten får också besked om framtiden. Nummer ett bland alla frågor ett medium får är Kärleken. Sen hur går för barnen och på jobbet.
 • Klienten kan själv ställa frågor.

 

Detta är en seans:

 • Här kommunicerar mediet med andevärlden, mediet bjuder in de som kommer från Andra sidan och får dem att lämna budskap om vad som hänt dem, vem de är.
 • Här förmedlas speciella kännetecken från den döde som klienten kan känna igen. Det kan handla om en speciell doft, en särskild händelse vid dödsögonblicket, vilken sjukdom personen hade eller om vederbörande dog i en olycka.
 • Här förmedlas privata budskap till just dig, för att du ska känna igen och tro på att anden är runt omkring dig och ger tröst.

 

Detta är en storseans:

 • Många personer samlas i samma sal, det kan vara allt från tio till hundratals personer. Det skapas en speciell känsla, en vibration, av att det är många fler i rummet än vad de flesta kan se – många i publiken har ju sina andar där.
 • De som väljs ut för budskap är de personer där mediet kan se att ”det lyser”, där det för mediet är uppenbart att det finns en ande som är angelägen om att få kontakt.
 • Många tycker att det är stimulerande att sitta och lyssna på vilka budskap andra får. Det kan vara ett mjukt sätt att närma sig andligheten utan att själv vara engagerad.
 • Energierna i rummet gör att alla får en upplevelse som är väldigt speciell. Som storseansbesökare kan du få upplevelser efteråt, när du kommer hem. Det kan hända att du känner närhet eller drömmer om en död släkting.

 

Här kan du se ”Svenska medium”:

 • Premiär torsdagen den 8 november från kl 00.00 i Viafree. Du väljer själv vilken tid du vill titta och det är helt gratis. ”Svenska medium” kan ses både i din dator och via datorn i din tv.
 • Programmet sänds i dubbelavsnitt under sju veckor, alltså totalt 14 avsnitt.
 • Medverkande medium: Benny Rosenqvists, Anna Stomsi, Johan Poulsen och Maria Jansson.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.