Benny föreläste för Bröstcancerförbundet

Oktober är en rosa månad och mångas tankar går till dem som drabbats av bröstcancer. Insamling till forskning är viktigt. Kunskap hjälper oss. Så också glädje och samtal med andra drabbade. Benny Rosenqvist mötte ett gäng fantastiska överlevare när han föreläste om den positiva tankens kraft!

Text: Madeleine Walles
Foto: Ulla Skoog, Bröstcancerförbundet, Shutterstock

När Benny Rosenqvists vän Ulla Skoog, ordinarie ledamot i Bröstcancerförbundet Malmöhus, frågade om han kunde tänka sig att hålla en föreläsning för deras medlemmar, tackade han ja direkt.

– Det här kändes viktigt, säger Benny. Andlighet är att bjuda, gärna ställa upp gratis där det behövs eller för bara en liten slant. För mig är det självklart att göra sådant här så ofta jag kan.

– Det var cirka 70 personer som samlats i Enebackens restaurang i Malmö och jag kände av den fina stämningen direkt när jag klev in.

 Ja, Benny mötte förväntansfulla människor. Kvinnor som drabbats av bröstcancer, och anhöriga män. Även män kan drabbas av bröstcancer, tillägger Benny, men just denna kväll bestod den manliga publiken av anhöriga.

– Jag hade lovat att prata om positivt tänkande – om vinsterna med att våga tänka sig frisk, tänka sig stark.

– Och det jag såg framför mig var väldigt många överlevare!

 Det blev snabbt tydligt för Benny att detta inte var någon vanlig föreläsning, för genast kom en debatt igång och han överöstes av nyfikna frågor.

– Direkt var det en kvinna som frågade: ”Var i samhället placerar man oss? Vi som är i ingenmansland efter vår cancer?” Jag svarade det jag kände, att de alla är exempel på att man kan överleva den här sjukdomen. För fortfarande tänker många att ett cancerbesked, det är som att få ett besked om att man ska dö.

 Någon annan i publiken sa att det är lätt att bli deprimerad efteråt, när man väl blivit frisk. Först då kommer känslorna. Det är då man inser att man varit rädd. Och ofta finns rädslan fortfarande kvar, rädslan att man inte ska överleva.

Viktigt med positiva vänner
Benny berättade för åhörarna om en nära vän till honom som drabbades av bröstcancer och att hon efter varje återbesök upplever att känslan av att hon ska överleva växer. Sjukdomen bleknar och hon ser en styrka i att hon faktiskt överlevt.

– Jag har också insett att det är viktigt att under sjukdomstiden umgås med rätt människor – de som tror på att man ska bli frisk, säger Benny. Men samtidigt som det är viktigt att man har positiva tankar, ska man tillåta sig att vara ledsen. Alla känslor måste få vara ett sätt att rehabilitera sig.

 När Benny frågade sin publik om de bestämt sig för att överleva, ekar svaret i salen: JA! Alla verkar vara överens om att det var just den känslan som växte sig stark när de fick cancerbeskedet: ”Det här ska jag fixa. Jag ska klara det! Jag gör det!”

– Jag tror att vi har mer kapacitet än vi tror, och vi har flera val, säger Benny. Placeboeffekten fungerar om du tror på att du ska bli frisk – då är sannolikheten också större att verkligen bli frisk. Det, i kombinationen med medicin. Och då gäller det även att lita på att den medicin du får, ska fungera.

– Cancermedicinen idag är fantastiskt. Man hittar nya dörrar, nya nycklar när det gäller att hantera immunförsvaret. För immunförsvaret mår som vi själva mår. Om vi peppar oss med inre healing, blir vi starkare och det hjälper oss att bli friskare. Du stärker ditt immunförsvar mycket med goda tankar och genom viljan att överleva.

Sjukdomen gav uppvaknande
 Reaktionerna Benny möttes av under föreläsningen var entusiasm och modiga frågor som: Vad händer när man dör? Tror du på ett liv efter detta? Tror du på reinkarnation?

– Det kändes att publiken höll med mig om vikten av att tro. Jag tror på ett liv efter detta. Men också att vi kan ha en annan tro inom oss. En tro på inre kraft, en styrka. Att du har något inom dig som är större. En inre röst som leder dig genom det mörka och ut mot ljuset igen. Något du kan ta tag i.

 En sak som väckte starka känslor hos publiken, var när Benny valde att berätta att han själv faktiskt var väldigt nära döden våren 2018.

– Jag berättade om när jag fick problem med hjärtat, hur jag åkte i ilfart med ambulans till akuten och hur nära jag var att gå över den gången. Det som hände då, blev en påminnelse om att jag ska öppna mig för allt det vackra runt omkring, det som gör mig stark.

– När jag kom hem från sjukhuset stannade jag verkligen upp i nuet. Jag såg löven, jag såg saker i mitt hus som jag inte tänkt på förut. Jag insåg att jag hade glömt bort det fantastiska i att dra in doften av nyklippt gräs, jag hade inte sett Malmös vackra parker stå i blom. Det var precis som att jag fick en känga – det här har du missat! Stanna upp! Spring inte ifrån livet!

 Och Benny kände att hans egen upplevelse skapade igenkänning. För plötsligt pratade någon i publiken om kärleken till sina barn. En annan om att kunna gå vid havet igen – hur härligt det var att plötsligt få göra det, efter sjukdomstiden. Att det kändes stort.

– Min vän som drabbades hårt av bröstcancer är en stark kvinna som blev väldigt svag av sin medicin, säger Benny. Hon bodde hos mig i tre månader när hon mådde som sämst, vi gick igenom det tillsammans. När jag rakade av henne håret, då grät vi båda två.

–  Men vi pratade aldrig negativt hon och jag. Jo, hon var negativ från början, men jag kände att om jag kan få henne att vända sina tankar, kan jag kanske få henne att bli frisk. Så jag körde henne till havet, ner till stranden så nära vi kunde komma med bilen. Hon andades in havet, andades in livet. Sedan ville hon dit varje dag.

– Det gav henne hopp och styrka. Idag är hon friskförklarad från sin bröstcancer.

 Benny minns också att deras vänskap sattes på prov.

– Hon bodde i mitt gästhus under de här månaderna. Då fick hon vara sitt privata jag men ändå ha mig nära. Vi har en vänskap som är stark men den fick en prövning då. Jag förstod hur viktigt det är att man är kvar, att man inte sviker när någon är sjuk. Visst kan det kännas som att man inte orkar ibland, men har man klivit ombord så måste man fullfölja.

 De intensiva debatterna och alla frågor gjorde föreläsningskvällen lång. Det som skulle varit en timme, blev två. Och allvar blandades med humor på ett trevlig sätt som uppskattades av publiken.

– Frågestunden handlade om allt mellan himmel och jord. Jag fick frågan om jag ser sjukdom som ett straff – vilket det absolut inte är. Det är en lärdom, det insåg jag när jag själv blev svårt sjuk. Jag fick en andra chans. Det var så värdefullt och jag uppskattade det verkligen. Efter det har jag gjort omprioriteringar i mitt liv.

Glädjen är så viktig
– Ja, det här blev en kväll med många bra samtal. En kvinna berättade att det var 20 år sedan hon var sjuk men att hon än idag delar in året i tre födelsedagar. Och hon firar alla tre! Förutom sin riktiga födelsedag är det dagen då hon blev sjukförklarad, då hon fick veta och därför fick chansen att göra något åt sjukdomen. Och så är det dagen då hon friskförklarades – den firar hon mest. Dagen då hon kände att hon kunde leva igen.

– Det är något starkt i alla dessa kvinnor. De har något speciellt i blicken, en envishet man inte ser hos alla. Och samtidigt så tror jag aldrig att jag hört så mycket glada män-niskor på en gång! Om jag inbillat mig att jag skulle möta ledsamhet och nedstämdhet, så hade jag fel. Här var det skratt, gemenskap, omtänksamhet och kramar som var det viktiga.

–  Glädjen är viktig. Den får oss att överleva. Skrattet får oss att överleva. Jag träffade en gång en äldre judinna som suttit i koncentrationsläger. Jag frågade henne: ”Hur överlevde du?” Hon svarade: ”Jag lurade döden genom att skratta åt den.”

Mentor kan bli ett stöd
Benny kände stor tacksamhet när han vandrade hemåt efter sin föreläsningskväll. Det hade varit fin uppslutning och alla verkade nöjda.

– Kvällen betydde mycket för mig också, säger han. Den blev en spegling av det jag behöver. Så jag var lika rik som publiken.

– Vi människor ska finnas för varandra, särskilt när det är svårt. Många försvinner när det är mörker runt en människa – när vi behövs som mest.

Så svik aldrig den vän som blir sjuk! Det är jobbigt, men samtidigt får du en annan sorts vänskap och en upplevelse av att du lite blir vän med döden.
 Bennys råd till alla som drabbats av bröstcancer eller någon annan allvarlig sjukdom är att söka upp en bra förening. Under sjukdomsperioden är vi i olika stadier, kanske möter du någon som kan bli mentor för dig, bli ett stöd – någon som är längre kommen i sitt tillfrisknande.

– Vi är alla olika och vi måste respektera varandra, säger Benny. Men är du intresserad av att prata, gör det! Det kan vara viktigt att prata om djupa saker.

– Och du som hjälper, du kommer närmare andra. Och närmare dig själv.

 

Du kan ge och få stöd!

❤ Bröstcancerförbundet är den enda intresseorganisationen i Sverige som fokuserar enbart på bröstcancer och stödjer både forskning och medlemmar.

❤ Via www.brostcancerforbundet.se kan du ge stöd bland annat genom att bli månadsgivare, ge en gåva eller minnesgåva och genom att starta en egen insamling.

❤ På www.brostcancerforbundet.se har du också möjlighet att få stöd och anonymt ställa frågor till överläkare och specialister.

 

Köp Rosa bandet!
Under oktober månad säljs Bröstcancerförbundets cericerosa band i många butiker. Till skillnad från Cancerfondens rosa band (som byter design varje år med hjälp av olika formgivare) så går intäkterna för Bröstcancerförbundets band odelat till just bröstcancer.

Detta är ett originalband från Estée Lauder och finns över hela världen, men Bröstcancerförbundet har ensamrätt i Sverige och alla intäkter går till organisationens arbete.

Bandet säljs enbart under oktober, men bröstcancer jobbar man med 365 dagar om året!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.