Klockan är tre på natten och hela båten sover. Den är ganska liten – du kan doppa handen i vattnet. Solen smyger sig sakta upp över horisonten och det är du som styr. Du inser att du har en och en halv veckas restid åt varje håll och ingen hjälp att få om det skulle behövas. Ingen telefon – ingen kontakt med omvärlden överhuvudtaget.
– Det är kolsvart, berättar Alexander Karim. 5 000 meter av ovisshet under dig, en oändlighet ovanför dig. Du ser varenda stjärna i Vintergatan. Samma himmel som tusentals sjöfarare har sett före dig. Då inser du din oändliga litenhet. Det är en häftig och spirituell stund.
Läs även: Tommy Nilsson: ”Andlighet bygger på det vi kallar kärlek”
Alexander Karim i Över Atlanten
Som en av Sveriges största skådisexporter är han ständigt aktuell. Just nu som läkaren och ex-gladiatorn Ravi i Ridley Scotts Gladiator 2, där han möter Hollywoodjättar som Paul Mescal, Pedro Pascal och Denzel Washington.
På tv kan vi se honom kasta loss mot Rio de Janeiro i åttonde säsongen av Över Atlanten på Kanal 5 tillsammans med Grotesco-medlemmen Emma Molin, förre förbundskaptenen i fotboll Janne Andersson, komikern Johan Petersson, Let’s dance-vinnaren Filip Lamprecht och skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg.
– Vi tycker säkert allihop att vi sysslar med jätteviktiga saker, skrattar Alexander. Men just där och då, mitt ute på havet, var inget av det viktigt.
– Jag mötte mig själv på ett sätt som jag aldrig gjort förut.
Alexander Karim är en av våra största skådis-exporter. Foto: Pressbild
Skrivit barnböcker med frun Malin
Ensamhet och oändlig rymd är annars kanske inte något som utmärker Alexander Karims vardag. Som en av våra mest framgångsrika internationella filmstjärnor reser han ständigt och det blir extra viktigt att balansera upp det supersociala som skådespeleriet innebär:
– Man far runt en hel del. Det är nya inspelningsplatser, ibland 300 nya personer på en dag och man babblar och babblar. Då är det skönt att strunta i den sociala biten, bara sitta ensam, skriva och vara med sig själv.
Läs även: Vattnets element helar och renar: Låt dig överösas med överflöd
Eller allra bäst, bara vara hemma. Vare sig det gäller gemensamt skrivande eller roadtrips till Skåne som är ett av hans smultronställen, så är det ingen hemlighet att familjen Karim gillar att umgås. Hustrun Malin och Alexander både lever och jobbar ihop och har bland annat gett ut succébarnböckerna Modigast i världen och Rikast i världen tillsammans. Tid för sig själva och med familjen går oftast före fika eller lunch med andra.
– Vi är ju inte limmade, men gör mycket ihop sedan 30 år. Min fru och jag träffades när vi var 13 och 14 år, då kopplades våra energier med en tråd som inte gick att bryta. Var vi än är känner vi den hela tiden, förklarar Alexander.
– Och det gäller i allra högsta grad även våra barn.
Alexander Karim om uppväxten i Helsingborg
Vi möts i familjens vardagsrum. Malin stökar runt i köket, barnen Alba, Elias och Louis kretsar omkring oss. Stämningsfull belysning strilar in från olika håll. Här finner Alexander ro.
Han är på strålande humör, som vanligt. För alla dagar är fantastiska tills motsatsen bevisas, är Alexanders smittsamma filosofi.
Paret Karim träffades i det tidiga 90-talets Helsingborg, där Alexander växte upp i ett kulturellt färgstarkt hem med mamma Nancy, som var frisör, och sina tre syskon. Familjen hade kommit till Sverige från Uganda, där diktatorn Idi Amin styrde med järnhand. Mycket av det kulturella arvet som följde med i flytten minns Alexander med skräckblandad förtjusning.
– Det var ugandisk kultur till förbannelse, skrattar han. När man är liten vill man inte sticka ut, man vill vara som alla andra. Jag tänkte: ”måste vi verkligen ha den här zebramattan, kan vi inte låtsas vara svenskar?”.
– Jag skämdes när jag fick med mig currygryta och chapatibröd på skolutflykter när alla andra hade korvmackor. Idag hade jag nog inte varit den ende med currygryta i Helsingborg och jag tror många hade föredragit det framför Skogaholmslimpa faktiskt!
En tydlig krock var när mormor, som var född muslim, skulle komma på besök.
– Då var det bara att gömma korven, minns Alexander, vars mamma Nancys inställning till religion var mindre strikt. Hon var kanske mer vinklad åt kristendomen. Vi gick inte i kyrkan men jag minns att vi bad och hade oss.
Läs även: Guidad ritual för tacksamhet: Tanja Dyredand vägleder dig
Alexander Karim om andlighet
En period körde Nancy på en tre-i-ett-lösning där hon bar symboler för alla de tre monoteistiska religionerna runt halsen på en gång.
– Hon sa: ”När jag väl står däruppe i ledet och ser vem som bestämmer kan jag bara peka – se, den här har jag haft på mig i 30 år!”, skrattar Alexander.
Hans egen liberala inställning till andlighet har följt honom in i vuxenlivet. I en intervju för sajten Moviezine.se i höstas gör han analogin om en inre arena där man som ung vuxen likt en gladiator känner till sin inre motståndare, för att så småningom möta den när man är redo. ”Vi vet vem den stora stygga farbrorn eller damen är. Det känns som att den personen styr och ställer över våra liv. Men en dag ska vi bryta från det där. En dag ska vi alla fylla 27”.
Jag häpnar. Vi ramlar in på hebreisk numerologi, där 27 står för avslut och transformation, inom hinduismen där talet representerar förebådande och fulländning av cykler eller livsfaser. Vi talar om vedisk astrologi med sina 27 nakshatras – månhus – som styr en rad aspekter i människans existens och den pythagoreiska filosofin, där 27 står symbol för balans och harmoni mellan tanke, kropp och själ.
– Det är sånt här jag älskar, jublar Alexander. Äntligen får man prata om sånt som spelar roll, i stället för att svara ännu en gång på hur det var att jobba med Ridley Scott! Även om det var fantastiskt att jobba med Ridley Scott, tillägger han med ett skratt.
Hollywoodstjärnan Alexander Karim är även författare. Tillsammans med sin fru Malin han han gett ut flera barnböcker. Foto: Pressbild
”Jag underkastar mig hur stort det är”
Den Alexander Karim helst diskuterar även sin andlighet med är såklart Malin, som han haft ett ”pågående samtal med om allt” sedan 1992. Nyfikenheten på det stora, ogripbara finns hos dem båda varje dag, men ingen av dem känner att någon definition ännu har nått hela vägen.
– Det går inte att komma ifrån att det finns någonting gudomligt i att vi är här på jorden, men sätter man sig och försöker förklara det så tappar man det. Jag underkastar mig hur stort det är. Jag menar, om vi inte ens vet vad som finns på 5 000 meters djup, hur kan vi då tro oss veta sanningen om alltings uppkomst? Det är en ganska stor sak att påstå.
Läs även: Befria kroppen från trauman: Så finner du läkning
Det närmsta vi kommer den förståelsen är genom konsten och skapandet, tror Alexander. Han beskriver en tavla han såg nyligen, ett konstverk av den franske konstnären Édouard Manet.
– Du ser någon snubbe som hänger över en tjej, du kan riktigt känna den tunga doften av tobak och alkohol i hans andedräkt. Där är en annan – han har klätt upp sig som en riktig påfågel. Jag kan gå ner på Söder idag och se exakt samma bild. ”Där är jag för 130 år sen”. Vi delar energi, allt som har funnits finns fortfarande. Någon som har varit död i flera hundra år – hennes första och sista andetag har jag också andats in.
Spelar Ravi i Gladiator 2
På samma vis förhåller sig Alexander Karim till sina rolltolkningar. Som skådespelare är hans uppgift är göra karaktären mänsklig, vare sig han gestaltar en kristen predikant, som i Camilla Läckberg-filmen Glaciär från 2021, en muslimsk frihetskämpe, som i amerikanska tv-serien Tyrant (2014 – 2016) eller en läkare i antikens Rom, som i Gladiator 2.
– Även en handling som andra kan uppfatta som extrem blir nödvändig utifrån karaktärens övertygelse, att det här är det goda. Då får man tänka: ”vad hade det krävts av mig för att jag skulle göra samma sak?” Du är en forskare i mänsklighet, du försöker hitta förståelse för världen och existensen hela tiden. Konst är jakten på den förståelsen, tänker Alexander.
Han beskriver en inspelningssekvens av Gladiator 2, hur röken precis har lagt sig i rummet, hur 400 personer står blickstilla, hur han tittar in i motspelaren Paul Mescals ögon och känner hypernärvaron – som en idrottsperson före det stora hoppet. Här är två män – den ene är gladiatorn Lucius i behov av stöd, den andre är hans mentor Ravi, i ett läge att kunna ge det. Historien kunde utspelat sig i Ropsten eller i Skåne, menar Alexander – energierna dem emellan är oavhängiga av tid och rum.
– Det fanns aldrig någon anledning att diskutera våra scener. ”Jag förstår att du förstår och du förstår att jag förstår”. Det där ögonblicket av total alignment är ingenting du söker, det är olika varje gång och du vet aldrig när det kommer. Men det kommer – varje gång.
Legendarisk filmreplik
”What we do in life echoes in eternity” torde vara en av filmhistoriens mest legendariska repliker. I den första Gladiator-filmen är det Russell Crowe som säger den. I Gladiator 2 är det Alexander Karim. Men hans tolkning av de bevingade orden är snarare kopplad till energiflöden än jordiska bedrifter.
– Det handlar om hur vi kopplar an till andras energier, bildar nya och för dem vidare. För energierna lever vidare i evighet. Det är det som vissa kallar Gud, tror Alexander Karim.
Själv kallar han det kärlek.
Alexander Karim
Född: 26 maj 1976.
Familj: Hustrun Malin och barnen Alba, Elias och Louis.
Bor: I Stockholm.
Gör: Skådespelare och författare.
Aktuell med: Storfilmen Gladiator 2 och som deltagare i åttonde säsongen av Över Atlanten. Leder årets Grammisgala tillsammans med programledaren Assia Dahir.