Vi erbjuder unga att få sällskap hem

Många unga vuxna känner sig otrygga på väg hem från krogen och flertalet våldsbrott begås i anknytning till krogmiljön.

Text: Sabina Wärngård
Foto: Olle Kirchmeier, Press

Enligt statistik från BRÅ 2014 utsattes var femte svensk kvinna för sexuellt våld och 83 300 misshandelsbrott anmäldes i Sverige. Därför grundades Nattskiftet. Lisen Andréasson Florman är verksamhetschef och en av grundarna till trygghetsorganisationen som gör nattlivet i Stockholm säkrare. 

Nattskiftet jobbar med kampen mot våld och sexuella övergrepp. Organisationens verksamhetschef Lisen Andréasson Florman berättar för Nära hur deras arbete fungerar.

– Vi arbetar främst i anslutning till nattlivet, exempelvis klubbar och festivaler. Vi har volontärarbetare som nattvandrar kring utvalda områden och försöker på så vis skapa trygghet genom synlighet.

 – Vi är en organisation för unga vuxna, av unga vuxna. De flesta volontärerna är mellan 23 och 35 år gamla, och vi grundare är själva människor som gillar att ”klubba”. Vi vet hur nattlivet ser ut.   

Lisen berättar att nattvandrarna alltid går i grupper om tre och att tanken är att man som ung ska kunna vända sig till dem för stöd.
– Våra volontärer kan följa en hem om man känner sig osäker och rädd. De är också en axel att luta sig mot, någon man kan prata med som är i samma ålder som en själv.
– Och vi är givetvis beredda att ingripa om vi ser att någonting inte står helt rätt till.

"Vi märker att det är lugnare där vi rör oss", säger Lisen Andréasson Florman. Foto: Press

Vill normalisera civilkurage

Nattskiftet samarbetar med både polisen, ordningsvakterna, säkerhetsansvariga och klubbarna de befinner sig kring.
– Volontärarbetet ute på nätterna utgör organisationens kärna, det operativa arbetet. Men vi jobbar också strategiskt för förändring, säger Lisen. 

– Vi vill normalisera civilkurage och håller därför i utbildningar för våra volontärarbetare och samarbetspartners. På utbildningarna förklarar vi problemets grund och det faktum att Nattskiftet inte borde behöva finnas. 

Lisen berättar att tanken är att volontärerna ska ta med sig intresset för trygghet och civilkurage till sin vardag. 
– Vi vill att man alltid ska agera, även privat. Jag hoppas att utbildningsdagarna ger effekt även på lång sikt. 

Nattskiftet grundades av Lisen, hennes vän Jakob samt nattklubben Trädgården i Stockholm.
– Bakgrunden är att jag själv har varit med om sexuellt våld på väg hem från krogen. Jag såg där och då bristande ansvar och civilkurage från de som befann sig i närheten. 

– Jag har även jobbat mycket inom festivalområdet och har på så vis mycket kunskap om nattliv och trygghetsbehov. 

Än så länge är Nattskiftet främst verksamma i Stockholmsområdet, men målet är att utvecklas och bredda sig.
– Vi vill finnas på fler ställen och det kommer vi att göra, men det handlar om resurser. 

– Det märks att allt fler vill ansluta och stödja vårt arbete. Volontärer och partners vill driva Nattskiftet framåt. Jag tror att 2016 kommer bli vårt viktigaste år hittills.    

Lisen förklarar att organisationen ska få växa organiskt och inte för snabbt, och att de kommer att arbeta med mycket mer än bara nattvandring.
 

Har utbildat taxichaufförer

– Vi ställer höga krav på aktörer och nattklubbar. De som har makt och möjlighet att ta ansvar förväntas ta en aktiv roll. 
– Bland annat har vi, inför vårt samarbete med Taxi Stockholm, granskat dem som bolag samt utbildat deras chaufförer.    

Nattskiftet har mottagit otroligt mycket god respons från människor som känner sig tryggare i deras närvaro.
– Vi märker att det är lugnare där vi rör oss. Folk vill ofta ta sällskap med oss på grund av rädsla, och vi har även behövt bryta in och stoppa överfall eller slagsmål. 

– Många tackar oss för att vi finns, via både mejl och samtal. Det är det som driver mig framåt, att vi verkligen behövs. 

 

Det här är Lisen: 

Ålder29 år. 
Bor: I Stockholm. 
Yrke: Verksamhetschef och grundare av Nattskiftet. 
Kontakt: lisen@nattskiftet.org eller 0734-40 36 05.
Hemsida: nattskiftet.org

4 frågor till Johan Falkman, volontärarbetare för Nattskiftet:

Varför började du volontärarbeta för Nattskiftet? 
– Jag kände att jag behövde engagera mig. Jag var så trött på allt engagemang som endast sker på Facebook, jag ville göra någonting i verkliga livet. 

Hur länge har du varit engagerad i Nattskiftet? 
– Sedan starten, år 2014. Jag hängde mycket på nattklubben Trädgården i Stockholm, som hjälpte till att grunda organisationen, och jag ville hjälpa till. 

Hur ofta är du ute och nattvandrar? 
– Kanske 5-6 gånger per halvår. 

Vad är det bästa med att arbeta med Nattskiftet? 
– Jag tycker att det är roligt att det är en så stor spridning på dem som engagerar sig. Det är ett brett spann, både ålders- och bakgrundsmässigt. Det är otroligt många som vill hjälpa till!

Det här är Johan: 

Ålder: 32 år. 
Bor: I Stockholm.
Yrke: Föreläsare och retorikkonsult.
Kontakt: johan@falkman.se

Så här kan du stötta Nattskiftet:

 Bidra med pengar! Varje krona räknas. Du kan swisha valfritt belopp till 123 550 36 69 eller överföra summan till Bankgiro 597-8804.
 Bli volontär! Fyll i ansökningsformuläret 
på nattskiftet.org för att göra en intresseanmälan. Kraven är att du ska vara 23 år gammal och ha möjlighet att arbeta i Stockholmsområdet. 
 Bli sponsor eller partner! För mer information om hur du kan hjälpa till, kontakta verksamhetschef Lisen Andréasson Florman via telefon eller mejl.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.