Hitta bästa yogaformen för dig!

Yoga är en urgammal form av träning som existerat i mer än 5 000 år! Men vilken form passar just mig? Här listar vi de åtta vanligaste formerna i Sverige.

Text: Redaktionen
Foto: Shutterstock

Ashtanga
En av de mest välkända yogaformerna i västvärlden. Ashtanga är fysiskt utmanande där du följer en bestämd serie rörelser. Här tränar man både muskler och andning i ett högt tempo.

Yinyoga
Är en mer lugn och meditativ träning. Fokus ligger främst på bindvävnad, leder samt ligament och det är oftast områdena kring höft, lår, bäckenet och ländryggen som du tränar.

Vinyasa
En fysiskt utmanande form som liknar Ashtanga, men där instruktören blandar fritt mellan olika positioner och hur upplägget ska utformas.

Hathayoga
Kallas ofta för ”vanlig yoga” i Sverige. Det är ett mjukare träningsupplägg av fysisk yoga där du inte är bunden till en fast serie av rörelser. Instruktören sätter ihop sitt eget program och rörelserna hålls lite längre än i exempelvis Ashtanga och Vinyasa­‑ yoga.

Bikramyoga
Passet inleds med andningsövningar och utförs i en varm lokal, gärna upp emot 40 grader med hög luftfuktighet. Varje övning upprepas två gånger, först som uppvärmning och senare går du djupare in i samma position.

Kundalini
En mer andlig utövning av yoga. Här lär du dig, genom meditation och enkla övningar, att bemästra sinnet mer än kroppen.

Restorative yoga
Kroppen stöttas upp med hjälp av redskap som klossar, kuddar och filtar för att hitta den bästa vilopositionen. Detta är en meditativ och läkande yoga som balanserar kroppens energisystem.

Medicinsk yoga
Övningarna utförs oftast sittande eller i liggande ställning och kombineras med andnings- och koncentrationstekniker. Övningarna är lugna och andningen är viktigast.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.