Blodgivare gör en viktig insats!

Att ge blod både gör gott och känns gott. Per-Ove Brovell, 69 år, har gett blod regelbundet under 44 års tid. Han vill vara en hjälpande hand för andra. Och själv får han sina hälsoundersökningar gratis.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Shutterstock och Kersti Hilding Hansen

År 1974 började Per-Ove ge blod. Det var hans fru som lyckades övertala honom. Hon var själv blodgivare och jobbade som medicinsk sekreterare, men så fick hon besked om att hennes blod inte längre höll måttet.

– När min fru fick veta att hon inte kunde fortsätta med att ge blod bad hon mig att göra det istället, sedan har det bara rullat på, säger Per-Ove.

Innan Sverige gick med i EU fick en blodgivare tappas på blod sex gånger per år. Efter EU-inträdet år 1995 kom det direktiv om att det måste gå minst tre månader mellan tappningarna och därmed kan Per-Ove bara lämna blod fyra gånger varje år.

Till vardags är Per-Ove en yrkesarbetande pensionär. Han jobbar deltid som skeppsklarerare.

– Inom sjöfarten har det alltid varit självklart att hjälpa till. Jag vill ge en hjälpande hand till andra. Att ge blod är mitt sätt att göra något bra, säger Per-Ove.

Något han själv vinner på är att han var tredje månad året runt får en gratis hälsokontroll. Hans blodtryck och blodvärde mäts och med jämna mellanrum tas också en sänka.

– Hittills har allt varit bra, och varje gång tappas jag på fyra och en halv deciliter blod, säger Per-Ove.

Förr i tiden fick han 30 kronor i resebidrag när han lämnade blod, men idag är det bara lite fika som ges. Då och då får han en present som tack, och när han lämnade blod den tvåhundrade gången fick han en blomstercheck på hundra kronor som tack.

– Jag tycker att man borde ge reseersättning. Det tror jag hade fått fler att ta steget att bli blodgivare.

Inget stoppar dock Per-Ove från att fortsätta ge blod till behövande.

– Jag tänker fortsätta tills de slänger ut mig, säger Per-Ove med en glimt i ögonvrån.


Att ge blod är en god gärning!
Den som ger blod gör en viktig insats. Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg och är färskvara. Blod behövs vid operationer och behandling av olika sjukdomar.

Det tar tio minuter att ge blod, hela besöket tar cirka en halvtimme. Efteråt ska man vila en stund. Blod ges vid blodcentraler eller i blodbussar.

Män får ge blod högst fyra gånger per år och kvinnor högst tre gånger per år. Man behöver vara minst 18 år gammal, vara frisk och väga mer än 50 kilo. Blodcentralen kontrollerar alltid ens blodvärde.

De flesta tycker inte att det är obehagligt att ge blod. Man kan känna sig lite yr, men det går över fort. Nytt blod bildas hela tiden, efter några veckor har kroppen återskapat alla blodkroppar man blivit av med.

Läs mer på: geblod.nu

Källa: Vårdguiden 1177

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.