Meditationsskola: Alla kan meditera - så här gör du!

Jodå, det är verkligen så – alla kan. Även den som har kontrollbehov och har svårt att komma ner i varv. Med lite träning kommer du att upptäcka meditationens alla fördelar. Så bjud dig på denna avkoppling varje dag! Övning ger färdighet och efter ett tag kommer du att uppleva att det händer saker i meditationen. Även för dig!

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Gör så här:

• Sätt dig skönt på en stol med benen parallellt i golvet. Eller sitt i lotusställning på golvet. Det viktiga är att du sitter bekvämt och kan koppla av. Se till att det är lugnt omkring dig, kanske spelar du stillsam meditationsmusik. Ha gärna en filt till hands, kanske du fryser lite när du avslutar meditationen.

• Tänd ett ljus, gärna ett doftljus som ger dig ro. Ta djupa andetag och låt dig fyllas av energi genom djupa inandningar genom näsan. Andas sedan ut, långsamt, genom munnen. Andas ända ner i magen och töm ut gammal energi.

• Lägg händerna i knät och vänd handflatorna uppåt. Antingen sitter du med öppen hand, eller håller tumme och pekfinger mot varandra.

• Känns hur kroppen slappnar av. Släpp alla tankar, släpp kontrollen. Försök att lägga allt annat åt sidan och bara var. Sitt inte och vänta på att du ska möta något speciellt. Utan var så avkopplad som du kan och bara låt saker komma till dig. Nu kan du blunda.

• Tänk dig in i en miljö där du trivs att vara. Det kan vara en paradisträdgård med vackra blommor, en glänta i skogen med en porlande bäck eller en sandstrand med ljud av vågskvalp. Ingen miljö är rätt eller fel, det viktiga är att den får dig att koppla av.

• Nu har du lämnar vardagen och kommit in i ditt inre rum. Du upplever lugn, ro och harmoni. Känns att du är fylld av kärlek. Känns hur kroppen ”försvinner”. Du tänker inte längre på hur du andas. Du befinner dig nästan i ett självhypnotiskt tillstånd. Du lever mer i sinnet än i kroppen.

• När du känner att du vill tillbaka till vardagen igen, ska du tänka dig tillbaka till utgångspunkten. Gör nu din inre resa baklänges och kom tillbaka till rummet. Rör på kroppen och öppna dina ögon.

• I början räcker det att du mediterar 5-10 minuter åt gången, sedan bygger du upp efterhand. Gör det gärna till en vana att meditera en stund varje dag.

• Att meditera handlar inte om att prestera något. Det är helt okej att inte uppleva något speciellt. Det kan ta lite tid att komma dit. Men när du övat ett tag, kommer du att märka att det händer mer. Det viktigaste med meditationen är att du får en skön stund i total avslappning.

Fler artiklar

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.