Jai Thornell: Sluta vara en sökare

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Många ser sig själva som sökare. Jag gjorde det med. Tills jag kom på att det är egots sätt att se det; ”Sök men finn inte”. Vi kan leta hela livet som sökare men det vi letar efter finns inte där vi tittar. Vi går på alternativa mässor, letar bland vackra stenar, vi går kurser och köper böcker – allt i förhoppning om att det vi söker ska finnas där. Det gör det inte. Det som finns där kan få oss närmare det vi letar efter men vi märker ganska snabbt att sökandet snart är i gång igen. Egot älskar denna lek. ”Sök men finn inte”.

Så hur går man från att vara en sökare till en finnare utan att egot ska föra en på villovägar? Det första man behöver inse är att det vi söker inte finns utanför oss själva. Det andra man behöver inse är att det som söks redan finns. Det har alltid varit där men vi letade på fel ställe. Det är därför egot skrattar oss rakt i ansiktet. Det är som att ha glasögonen på sig och samtidigt gå och leta efter dem.

Det vi söker är vår sanna essens – vår själ. Den har alltid varit med oss. Enda sättet att bli en finnare av själen är att gå inåt. Det är nästan skrattretande när vi inser att det vi letat efter hela livet alltid funnits där och att det som vi kallar för en andlig resa och utveckling innebär att vi kommer hem till där vi började resan. Vi har egentligen aldrig lämnat ”hemmet”, vi har bara gjort en tankevurpa som tog oss på en omväg i det yttre. Det är som att sitta på stranden i Thailand och drömma sig bort till Kanarieöarna… 

Bli en finnare du med. Din själ väntar på dig och vill välkomna dig hem. Din själ vill inget hellre än att du ska få uppleva den enorma kärlek som är dess essens. Den vill uttrycka sig genom dig i den här världen. Den vill berätta för dig att allt är lugnt, att ingenting overkligt existerar och att inget verkligt någonsin är hotat. Du kan inte födas och du kan inte dö. Du är evig och en aspekt av Gudomligheten. I den illusoriska världen trodde vi att mörkret var verkligt, men den är bara en dröm. Allt är väl och häri ligger friden.

Namasté
Jai
www.loveit.se

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.