Extra kall vinter för utsatta hundar

Mia Mattsson-Mercer beskriver hur italienska hundar far illa. Hon nämner en ung rottweiler som förlorar sin syn, medan han sitter inlåst i en bur.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock

Vintern har slagit sina järnklor i de som redan lever hårt här nere i Italien. I södra delen av Italien kom kylan som en överraskning, och svårast är det för de hundar som lever i shelter.

 

Hundarna lever på kalla cementgolv, får väldigt lite att äta och en del har plasthus som gör kylan ännu starkare. Många förstår inte att det är bättre för gatuhundarna att få ha sin frihet på gatan. Gatuhundarna överlever längre då de kan röra sig varma och hitta bra skydd i övergivna hus där isoleringen finns kvar.

Annons

 

Många av gatuhundarna i Campania kan hålla sig varma genom att äta från sophögarna runtom i staden. När jag tänker på detta minns jag en svensk som blev tillfrågad att hjälpa napolitanska hundar. Hennes svar var: ”Varför skall jag hjälpa dem, de är så tjocka?”

 

Dessa gatuhundar, om de är fria från sjukdomar, kan äta på sina egna smörgåsbord, soporna. Vi människor slänger ton av ätbar mat årligen.

 

Detta år slog snön till hårt och hundarna fryser ihjäl i sina inhängnader. Det är brist på hjälp samt brist på filtar och hundtäcken. Volontärerna är förtvivlade. En del säger att det är djävulens arbete, andra frågar varför detta händer dem som försöker rädda djur.

 

Jag har inget svar till allt, men en sak som jag ser är att varje år händer detta. Många av oss glömmer hur det kändes för ett år sedan. Jag har detta år tagit fotografier av frusna hundar och satt upp dem på väggen och under skrivit “Charity Winter 2012”. Ett kom ihåg att redan nu till våren samla in för kommande vinter.

 

Ett annat ”problem” är att älska en hund till själviskhet, och tyvärr slutar det oftast med döden. En söt liten rottweiler-kille sitter ensam i en bur, han håller på att bli blind av sin sjukdom. Vi vill få ut honom men ägaren av detta shelter säger nej, då han älskar hunden och hunden älskar honom.

 

Mannen lever alkoholiserad i huset bredvid. Huset är förfallet, likt rottweilerns bur. Både mannen och rottweilern speglar misär, men endast en av dem kan själv bestämma hur livet skall levas. Mannen är bitter och aggressiv, rottweilern är rädd och osäker, vill så gärna lita på livet men vågar inte.

 

Våra djur speglar vem vi är, precis som våra barn. Barnen lever inte som vi säger till dem utan de lever som vi lever. That’s tänkbar Amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.