Är du andlig på deltid?

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Du vaknar på morgonen och gör dig redo för att gå till ditt jobb. Du kanske trivs med det men du drömmer om något annat, kanske inom det andliga? Om du inte har något jobb, är sjuk och har ont om pengar så kanske din dag i dag kommer att likna den i går och de dagar, månader som passerat? Du önskar att du vore frisk och att andra såg hur tufft du har det emellanåt. Du försöker vara andlig och kärleksfull men har mest ont och är ledsen.

Få människor vill vara där de är. Så man söker efter något – kanske ett nytt jobb, en ny relation, en ny bostad, en ny behandlingsmetod som kan bota. ”Bara jag får det jag vill ha så kan jag må bra och då ska jag njuta av livet, meditera mer, bli lite mer andlig.”

För de flesta kommer det aldrig att ske. Varför? Därför att man försöker ändra något i det yttre för att det ska bli bra i det inre.

Som sökare hittar du aldrig det du söker. Det är därför det kallas för sökare. Vi tror att vi har hittat det – medialiteten, yogan, healingen, den alternativa behandlingsmetoden. Och visst kan vi lysa upp och få förändringar – vi mår bättre, utvecklas, växer och blir friska i kroppen. Men efter en tid så sker det något som gör att vi börjar söka igen. Det tar aldrig slut eftersom vi letar på fel ställe.

Det är inte något i det yttre eller i kroppen som är fel – det är i vårt sinne allt sker. Egot vill att du ska söka, för det betyder att du aldrig hittar det du letar efter, och då får egot som det vill. Kroppen kan inte göra något av sig själv – det är sinnet som berättar för kroppen att den ska gå, lägga sig eller tala. Så kroppen kan inte bli sjuk av sig själv, det är sinnet som gör den sjuk. Alltså är det där lösningen ligger. När sinnet helas så helas kroppen, relationer, livet.

Lösningen på våra problem ligger inte i framtiden utan här och nu. Att vara andlig lite då och då fungerar därför inte. För att göra det enkelt – om du är en själ (vilket du är) och den är evig – då måste det betyda att denna själ kommer någonstans ifrån. Din själ har sitt ursprung i Källan, i Gud eller vad du än föredrar att kalla den kraften för. Om du tittar på din hand nu och föreställer dig att du har lika många fingrar som det finns människor på jorden. Du är ett av dessa fingrar. Ser du att fingret går över i och blir handflatan? Så om fingret är din själ och handflatan är Källan – förstår du då att du och Källan är sammanbundna och att du och alla andra är ett med Källan?

Du är inte en separerad ”blobb” som svävar omkring utan mening eller mål – du är här för att vakna upp och inse vem du är – evig, gudomlig, helig och värdefull. Du kan inte dö och lidandet är en illusion. För att du ska förstå detta hela vägen ner i hjärtat och agera i ditt fysiska liv utifrån detta så räcker det inte att vara andlig lite då och då på deltid.

Det spelar ingen roll vad du tror dig vilja ha i ditt fysiska liv – det är inte det du egentligen önskar. Det du letar efter finns redan inom dig, det har alltid funnits där och kommer alltid att vara där – så sluta sök i det yttre och finn i stället det som finns i ditt inre, så kommer du hem.

Namasté
Jai

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.