Anna Strandlind: Känslor kring kost och träning

Fysisk träning är medicin mot stress, skriver Anna i veckans krönika. Ja, hon talar utifrån egen erfarenhet och vet att både matvanor och träning tydligt påverkar hur vi mår.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vad får du för känsla om jag nämner ord som kost och träning? Upplever du en positiv eller negativ känsla?

 

Jag tror att många inte förstår riktigt på vilket sätt kost och träning kan förändra våra liv. Vi tänker inte alltid på att det vi stoppar i oss faktiskt kan avgöra om vi får sjukdomar eller inte.  Men våra levnadsvanor är avgörande för ett gott liv! Vad vi äter, på vilket sätt vi är fysiskt aktiva, om vi röker, vårt val av drycker, vår sömn eller om vi är överviktiga – allt detta är generellt avgörande för hjärt- och kärlsjukdomar. Och detta är grundat på vetenskap.

 

Jag läste om en folkhälsoguru som heter David L Katz. Hans mantra är att du kan sänka risken för kroniska sjukdomar med 80 procent genom att inte röka, vara tillräckligt fysisk aktiv, äta bra mat och ha en hälsosam vikt. Det har visat sig att träning och bra kost reducerar stress och ångest. Vid träning händer mycket positivt i kroppen och i vår hjärna. Fysisk aktivitet är en medicin mot stress. Detta säger väl en hel del, eller hur?

 

Du och jag kan alltså förebygga sjukdomar. Vi kan påverka hur vi mår psykiskt genom att äta rätt och röra på oss. Det är ju fantastiskt! Nu vet jag att många inte upplever samma känsla som jag gör inför detta. Men ställ dig då frågan: ”Varför?”

Varje förändring kräver tid. För att nå ett resultat, eller mål, handlar det om tid och om val vi själva gör. Tänk på att det är du som styr din hjärna, inte tvärtom.

 

Din hjärna förändras vid fysisk rörelse. Detta visste man inte för några år sedan. Träning förändrar människors liv till det bättre. Vi blir mindre känsliga för stress, får ökad koncentrationen, bättre minne och blir mer kreativa. Eftersom kropp och själ hör ihop, utvecklas också våra sinnen. Allt förstärks och vår syn på livet blir mer positiv.

 

Om du strävar efter att äta hälsosamt och vara ganska aktiv, så kan du äta det mesta tror jag. Jag älskar både mat och träning, båda ger mig energi och glädje! Därför prioriterar jag båda. Vi ska tänka att livet inte bara består av hälsosam mat, träning och god livsstil. Livet är både gott och ont, ohälsosamt och hälsosamt. Det är upp och ner. Men vi kan påverka hur vi ser på saker och ting. Våra änglar hjälper oss gärna, så ta emot deras hjälp.

 

Att acceptera sig själv, vara god och stolt över den du är, det är grunden för att lättare kunna förstå sin kropp och ande. Att må gott innebär att hitta sitt eget värde. Det gör du inte genom att träna hysteriskt eller påpeka för andra hur vi ska äta. Däremot så skapar du rätt förutsättningar för dig själv om du är snäll mot din kropp och din själ.

 

Varmaste kramen från mig!

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.