Anna Strandlind: All förändring ligger hos oss själva

Att tillsammans med andra hitta lösningar på problem, är oftast det bästa. Och inse att det är du själv som avgör med vilken inställning du ska tackla motgångar. Använd din energi rätt, uppmanar Anna.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Tänk så avgörande vår inställning till saker och ting blir för vilket resultat vi får. Om vi förväntar oss att hitta en lösning, gör vi oftast det. Och tvärtom. Eller hur?

Om du envist håller fast vid din egen åsikt, hittar du sällan en lösning och samarbetet med andra blir dåligt. Det innebär ju inte att din åsikt är fel, men det kan finnas flera vägar som är bra och då är det klokt att vara öppen för det.

Jag kommer från en familj där man tycker och tänker mycket, det kan vara för- och nackdelar med det. Jag tror att ibland så handlar det mer om att bli ”hörd” och att synas, när personer vill övertala andra om att deras åsikt är den rätta. Att påstå att ”så här är det” kan vara missvisande i en dialog. Då blir det ju snarare en monolog. Den här inställningen kan starta en onödig ”kamp” om vem som har rätt och därmed kan huvudfrågan försvinna.

Jag tror att om vi istället förväntar oss att vi tillsammans ska försöka komma överens om en bra lösning, så har vi vunnit mycket. Detta gäller både i det privata livet och i arbetslivet. Att kommunicera med respekt och hålla sig till ämnet. Att vara öppen och leta efter kreativa lösningar på problem vi möter. Det kommer alltid att skapa en fin, stark och hållbar relation till andra, oavsett vem de är. Men om vi förväntar oss konflikter så är det oftast just detta vi kommer att möta.

Vilken energi befinner du dig själv i när du hamnar i sådana här situationer? Vad kan du göra för att skapa en god kommunikation?

Det går alltid att bestämma sig för att man vill hålla sams. Det går att hålla fokus på det.

Om vi lägger mer energi på att förbättra oss själva än på att ”klaga” och vilja förändra andra, då blir både vi själva och andra lyckligare. Andlighet för mig är bland annat att känna in allt det goda, hålla fokus på det som gör gott och det som kan förbättras. Det innebär ju inte att jag alltid har rätt svar för det, men mitt fokus ligger där och då fungerar det bättre. För intentionen är god, viljan finns att lösa något och mena väl. Det du sänder ut får du tillbaka. Det du lägger din energi på, blir ditt resultat. Så är det ju!

Om vi har fokus på lösning istället för på problem, ordnar sig saker och ting många gånger av sig själv. Då behöver vi inte lägga ner en massa energi på att älta.

Varm kram från mig!

Anna

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.