På 1600-talet blomstrade Paris och var störst av alla europeiska städer, både till ytan och till antalet invånare.
När dödliga sjukdomar som pest, dysenteri och smittkoppor började spridas, fylldes kyrkogårdarna inom Paris murar både på bredden och på höjden.
Stadens befolkning började klaga på den överväldigande stanken och 1786 tvingades Paris borgmästare göra något åt saken, eftersom detta ledde till hälsoproblem för den levande befolkningen. Det blev helt enkelt nödvändigt att tömma alla kyrkogårdar. Men var skulle man göra av alla uppgrävda kroppar
Katakomberna blev lösningen.
Läs även: På spökjakt i Dublin: ”Jag drogs oförklarligt tillbaka”
Det är lätt att hitta i de upplysta gångarna, men förbjudet att ta sig in i avspärrade öppningar.
Historien bakom Paris katakomber
Historien om katakomberna börjar redan på romarnas tid, då gångarna användes för kalkbrytning. Stenarna från kalkstensbrottet nyttjades sedan under århundraden för att bygga Paris berömda broar och byggnader.
I dessa underjordiska gångar döljer sig numera en mindre romantisk verklighet. Det är kryptor med dödskallar och benknotor som ligger staplade på varandra, från golv till tak. En enorm massgrav som den som vill kan besöka.
Läs även: Hemsökt Museum ställer ut föremål andra inte vågar ha hemma
Katakomberna sägs vara hemsökta
Mer än sex miljoner individer har under många århundranden grävts upp och placerats i Paris katakomber. Samtidigt finns det under staden ett tunnelsystem som ligger 20 meter under marken, i ett virrvarr av labyrinter på hela 30 mil. Hela tunnelsystemet är inte ens kartlagt ännu, och om lyset slocknar är man mitt i en kolsvart massgrav.
Det ryktas att katakomberna är hemsökta. Historier florerar och många besökare har upplevt konstiga fenomen. Rykten säger att viskningar ekar genom tunnlarna och vissa ser gestalter försvinna i tomma intet.
Vågar du gå ner för spiraltrappan in i den underjordiska graven?
En vindlande spiraltrappa tar dig 20 meter ner i underjorden.
Saint-Innocents var först ut
Paris största kyrkogård Saints-Innocents var först ut att evakueras under åren 1785-1787. Den var så full av begravda människor att kyrkogården hade höjts flera meter över marken.
Efter Franska revolutionen fortsatte man att gräva upp kvarlevor fram till 1814 på kyrkogårdarna Saint-Eustache, Saint-Nicolas-des-Champs och Bernardins-klostret i centrala Paris.
Sista tömningen skedde så sent som 1860, då den stora stadsrenoveringen var färdig. Alltså kunde man se och känna stanken av lik som grävdes upp och transporterades under väldigt många år!
Läs även: Sveriges mest hemsökta byggnader: 11 platser att besöka
Religiösa ritualer i katakomberna
Överföringen av de uppgrävda kropparna fick en högtidlig och religiös ritual längs Paris gator. Vid mörkrets inbrott transporterades de i vagnar som täcktes med svart tyg. I kortegen gick personer som bar facklor och präster som sjöng för de döda. Katakomberna hade förberetts genom att präster välsignat platsen. Allt skedde nattetid, för att inte uppröra befolkningen.
Benen lämnades i två stenbrottsbrunnar och skeletten staplades prydligt nere i katakomberna av stenbrottsarbetarna, vilket resulterade i långa murar av dödskallar och benknotor i olika mönster. Det finns små altare med skyltar som talar om från vilka kyrkogårdar de olika benen kommer. Dessa används för religiösa ritualer med gåvor, annars finns nästan inga religiösa symboler i katakomberna, med undantag för ett fåtal kors.
Det är i stort sett omöjligt att hitta sin släkting här. Historiskt berömda individers kvarlevor blandades med de 1 343 individer som mötte sitt slut vid giljotinen under skräckväldet på Place de la Concorde i samband med Franska revolutionen. Men även om man inte vet var specifika personer ligger begravda, blir de inte bortglömda. För genom att tillåta besökande i katakomberna lever historien vidare.
Minnestavla av Karmelitklostret Place Maubert som deponerades den 25 januari 1814.
Hemliga mötesplatser och lönngångar
Platsen invigdes som Paris Municipal Ossuary den 7 april 1786 och fick det mytiska namnet Katakomberna. Inspirationen hämtades från de romerska katakomberna, som hade fascinerat allmänheten sedan upptäckten av dem.
Författaren Anne Rice har inspirerades av platsen i sin bok En vampyrs bekännelse. Så även Jonathan Littells i sin fantasy-historia Bad voltage. Denna underjordiska labyrint har också förevigats i Victor Hugos Samhällets olycksbarn som idag är mest känd genom musikalen Les Miserables. Det finns även en dikt på svenska nere i katakomberna, denna lämnades efter svenske prins Oscars besök 1867.
Genom tunnlarna kan man ta sig till större delen av Paris, men det är svårt att hitta utan kartor. Det är också bara vissa delar som fungerar som massgrav. De mystiska gångarna har även använts som hemliga mötesplatser och lönngångar.
Under ockupationen av Frankrike under andra världskriget användes delar av tunnelsystemet av den franska motståndsrörelsen. 2004 hittade polisen i Paris en underjordisk bio fullt utrustad med elektricitet, tre telefonlinjer och övervakningskameror. I en gång bredvid fann man en mindre restaurang och bar.
Läs även: Möten med andevärlden – Näras läsare berättar om oförklarliga händelser
Det finns små altare som används för religiösa ritualer med gåvor.
Detta är dödens rike
I Paris katakomber finns en inskription över en dörröppning som lyder: ”Arrête! C’est ici l’empire de la mort”, vilket betyder ” Stopp! Detta är dödens rike”.
I Paris katakomber, med det officiella franska namnet l’Ossuaire Municipal, är det mörkt, fuktigt och kusligt.
I skenet från lamporna som är fastsatta i stenväggarna, dansar skuggorna i takt med besökarnas rörelser. Avlägsna viskningar hörs studsa mellan väggarna. En iskall kår går längs med ryggraden.
Många turister har känt av oförklarliga saker och stark närvaro här, som att någon har touchat dem eller viskat i deras öra.
Läs även: 5 tips till dig som är spökrädd: Så blir du vän med andevärlden
Ta en guidad tur i katakomberna
Endast två kilometer av katakombernas 30 mil är öppna för allmänheten och museets ingång ligger vid Place Denfert-Rochereau.
En vindlande spiraltrappa tar dig 20 meter ner i underjorden där temperaturen är 14 grader och det är både blött och halt.
Efter en kort promenad möts du av salarna som är kantade med dödskallar och lårben, arrangerade i konstnärliga formationer.
Med en guidad tur får du ta del av Paris mörka historia. Eller, om du vågar, går du själv med en audioguide. Det finns ett tiotal stationer längs vägen där man kan lyssna på spännande information och med dessa kusliga historier blir upplevelsen både makaber och kittlande.
Endast 200 personer får gå in samtidigt, därför kan det bli långa köer och väntetid upp till två timmar. Så boka gärna biljett i förväg. Rejäla skor och en varm tröja rekommenderas för den minst timslånga turen i underjorden.
Läs även: Marias hotell får inte vem som helst bo på – men andarna är alltid välkomna
Gick vilse i gångarna
Om du väljer att betala extra för att gå i en mindre grupp, får du tillträde till särskilda områden som är stängda för övriga besökare. Då får du ta del av Gilbertens grav och ett monument till dem som levde i dödens imperium. Du kommer också få se Sepulchral-lampan, vars konstanta flamma försäkrade de levande om att det fanns tillräckligt med syre i tunnlarna.
Det är lätt att hitta i de upplysta gångarna, men absolut förbjudet att ta sig in i de avspärrade passagerna. Det är oerhört lätt att gå vilse och chansen att hitta tillbaka är liten. 2017 var det två tonåringar som irrade runt nere i gångarna och det tog tre hela dagar att hitta dem med hjälp av spårhundar. Då var de rejält nedkylda. Mobiltelefoner fungerar nämligen inte här.
Det finns flera hemliga ingångar ner till tunnlarna. 1793 gick Philibert Aspairt vilse i katakomberna efter att han gått nerför en trappa på sjukhuset där han arbetade. Hans kropp hittades först elva år senare. Det finns även en rasrisk och stora delar av tunnlarna är översvämmade, vilket gör drunkningsrisken stor i mörkret. Flera gångar har fått fyllas igen.
Att det är dödens rike känns, det är dunkelt och makabert.
Katakomb-polis håller koll
Det straffas med böter att vandra in i de nedsläckta och avspärrade gångarna, eller att plocka med sig benbitar från platsen.
En speciell katakomb-polis, ”cataflic” patrullerar i underjorden för att se till att ingen går vilse eller vill utforska mer på egen hand. För trots att det är förbjudet, är det ändå många som tar sig ner i de mörka gångarna.
Väl utrustade med overaller, stövlar och pannlampa riskerar de livet för att navigera i de labyrintiska passagerna på jakt efter okända äventyr. Men det kan bli ödesdigert.
Är du inte rädd för spöken, är katakomberna en spännande sevärdhet i Paris!
Att det är dödens rike känns. Det är dunkelt och makabert. Men katakomberna är inte bara en turistattraktion, det är samtidigt en öppen gravplats. Så medvetet sänker besökarna rösterna för att visa respekt för de döda. De, som likt Egyptens mumier, blir ihågkomna för evigt.
Läs även: Världens mest hemsökta kyrkogårdar – 9 platser där andarna härjar
Så tar du dig till Paris katakomber
Ingången ligger vid 1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy vid metrostationen D´enfert-Rochereau, där linje 4 och 6 passerar. Busslinje 38 och 68 stannar nära Montparnassekyrkogården.
Tips på boende:
Hotel La Villa Montparnasse ligger precis bredvid Katakomberna. Vissa rum har utsikt mot den berömda Montparnassekyrkogården som är värd ett besök. Den är näst störst i Paris med 35 000 gravar. Här ligger många berömdheter, främst franska kulturpersonligheter, begravda.
www.villa-montparnasse.com
www.booked.se
Öppet tisdag - söndag kl 10 – 20.30. Stängt nyårsdagen, 1 maj och juldagen.
Barn under 14 år måste gå i sällskap med vuxen.
Boka förköp:
www.getyourguide.se
www.catacombes.paris.fr/en
www.parisbiljetter.se
www.parisjetaime.com
FÖLJ MED NÄRA TILL PARIS
Vårens skönaste resa går till Paris 15 - 18 maj. Vi möter de välkända sevärdheterna och bekantar oss med Diors modevärld. God mat och shopping hör förstås till, men Benny låter oss även känna in energierna vid revolutionens födelseplats och i de underjordiska katakomberna. Fyra dagar med andligt turistande, meditationer och givetvis storseans!
Spännande gravtips i Tjeckien
Strax utanför Prag ligger kyrkan Sedlec Ossuary som också bjuder på makabra skelettinstallationer.
- Är du intresserad av makabra utsmyckningar av skelett så är kyrkan Sedlec Ossuary nära Kutná Hora, öster om Prag något för dig! Kyrkan ser ut som vilken kyrka som helst utifrån, men bjuder sina besökare på en makaber överraskning.
- När digerdöden drog fram genom Europa och runt 30 000 människor uppskattas ha dött i och runt Prag fick inte alla plats i den heliga jorden. Därför började det staplas kroppar i kyrkans kapell. 1870 köpte familjen Schwarzenberg klostret Sedlec och lät en lokal snickare använda människobenen till utsmyckning.
- Det är häpnadsväckande installationer som har byggts upp, både girlanger, kandelabrar, kors och altaren har skapats av skallar och olika ben.