Johanna gör rökelse av svensk tall: ”Fint att använda magin som finns här”

Redan vid första doften föll Johanna Hagner för rökelsen Palo santo. Men med tiden började hon drömma om ett svenskt alternativ till det heliga träet. Idag gör hon sin egen rökelse av norrländska tallar.

Text: Emelie Stenqvist
Foto: Madeleine Engberg

Johanna Hagners släktträd står stadigt i den norrländska skogen. På hennes pappas sida har flera generationer tillbringat stora delar av sina liv bland gran, tall och björk. Både på arbetstid och fritid. Det har satt sina spår även i Johanna, som växte upp på landet utanför Sundsvall.

– Min släkt har alltid älskat skogen. När jag var liten gjorde vi ofta utflykter eller var ute för att plocka bär och svamp. Jag känner en stark koppling till naturen här, berättar Johanna.

LÄS ÄVEN: 5 av våra vanligaste naturväsen: Så känner du igenom dem

Idag bor hon i Hälsingland, cirka tio mil från barndomstrakterna, tillsammans med kärleken Pelle och sonen Loa. Deras hem är en hälsingegård från 1800-talet, omgiven av åkrar och skog. Här hittar Johanna inte bara sitt lugn utan även materialet till sitt spirituella skapande. Inspirationen fann hon däremot i en helt annan del av världen.

Pino-Santo-rokelse.jpgPino santo, helig tall, är en svensktillverkad rökelse.

Längtan till Latinamerika

Johannas intresse för det spanska språket vaknade redan när hon gick i mellanstadiet. Det blev snabbt hennes favoritämne i skolan och lusten att lära sig mer ledde till ett utbytesår i Spanien under gymnasiet. Att hon som ung vuxen skulle packa ryggsäcken och flyga över Atlanten var nästintill givet.

– För mig var mitt nästa steg att resa till Latinamerika. Ibland tror jag att jag har levt där i ett tidigare liv. Jag har alltid känt mig hemma där, säger hon.

LÄS ÄVEN: Så blir du mer jordad – 4 enkla steg för att bli ett med naturen

Andlig utan att tänka på det

Genom åren har Johanna gjort många resor till olika spansktalande länder. Vid sidan av att upptäcka andra kulturer har hon också utforskat mer av sig själv och sin spiritualitet.

– Min andlighet utvecklades mycket under tiden i Latinamerika. Dels bara av att vara där och umgås med andliga och religiösa människor. Men också då jag hade mer tid till att vara i naturen och reflektera. Det är som att det vilar något magiskt och mystiskt över hela den kontinenten.

– Min egen andlighet har aldrig varit uttalad. Jag har varit andlig utan att tänka på det. För mig är andlighet att känna kontakt med sig själv och naturen, och att det finns något högre utanför oss som påverkar oss alla, säger Johanna.

LÄS ÄVEN: Ulrika lär oss växternas historia: ”Finns en trygghet i att känna till betydelsen”

Tog emot att använda Palo santo

Väl hemma i Sverige flyttade Johanna till Lund och utbildade sig till språkvetare i spanska. Hon arbetade bland annat som lärare ett tag och även som frilansande skribent. Hennes andlighet fick utrymme i vardagen genom ljus, kristaller, orakelkort och rökelse. Framför allt Palo santo som hon hade kommit i kontakt med under sina resor.

– Jag älskar verkligen Palo santo och har använt den mycket i min yoga och meditation. Varje resa till Latinamerika köpte jag med mig påsar hem.

Men sakta började något att skava när Johanna tände rökelsen och tog fram kristallerna. Dels på grund av etiska aspekter som miljö och rättvisa arbetsvillkor. Men också då hennes hjärta bultade allt hårdare för den svenska skogen.

LÄS ÄVEN: Vad betyder växterna? 11 vanliga plantor och deras symbolik

– Det känns ju häftigt och exotiskt att använda Palo santo och kristaller från andra länder. Men med min koppling till vår natur kände jag att det skulle vara fint att få använda något härifrån med den magi som finns här. Så jag började fundera på om jag skulle kunna göra något eget, säger Johanna.

Tanken på att skapa en svensk spirituell produkt var inte ny för henne, men än så länge var drömmen bara ett frö.

Johanna-Pino-Santo.jpg– Det är en lyx att kunna jobba hemifrån, säger Johanna som trivs som egen företagare.

Skogen och kärleken kallade

Efter åtta år i Lund valde Johanna att flytta tillbaka till Medelpad. Hon köpte ett torp ute på landet och började arbeta som spanskalärare i Sundsvall. Sin lediga tid tillbringade hon främst bland mossa och blåbärsris.

– Jag hade saknat skogen under alla åren i Lund och ville komma närmare naturen igen. Så det var en speciell känsla att flytta hem. I början var jag helt hög på att plocka örter, torka dem och bara var ute så mycket jag kunde i skogen, säger Johanna med ett skratt.

Samtidigt som hon förälskade sig i barndomstrakterna på nytt lärde hon även känna Pelle. Hälsingemannen som skulle fånga hennes hjärta. Efter knappt ett år bestämde sig Johanna för att packa lådorna än en gång och köra flyttlasset söderut till 1800-talsgården i Långby.

LÄS ÄVEN: Enkel medial övning: Få healing från Moder Jord

Här har hon numera både sitt hem och sin arbetsplats. Men det har dröjt innan Johanna rotade sig helt i Hälsingland. Till en början hade hon kvar sitt torp och fortsatte att pendla dagligen för att jobba i Sundsvall.

– Jag landade inte riktigt för jag hade fortfarande en fot på båda ställena. Men till slut kände jag att det inte längre var hållbart så jag sa upp mig från jobbet och började plugga på distans, berättar Johanna.

Rökelse av svenska råvaror

Drömmen om att ta fram en andlig produkt från den svenska skogen blev allt starkare när Johanna hade naturen runt husknuten. En dag bollade hon idéer med en vän som plötsligt frågade: ska du inte göra ett lokalt alternativ till Palo santo?

– Det var roligt att hon sa just det för jag hade ju tänkt den tanken tidigare. Då hade jag sett framför mig att jag skulle göra rökelse av tall.

Bara några dagar efter samtalet med vännen såg Johanna att en granne sålde mängder med tall billigt om man kom dit och hämtade dem. Hon och Pelle hoppade in i traktorn och brummade iväg till grannbyn, med tanken att använda tallen som ved. Men väl framme upptäckte Johanna att träden droppade rikt av oljor och kåda.

LÄS ÄVEN: Mediet Benny: "Ofta är det rädsla som stoppar oss från att möta Andra sidan"

– Det kändes som ett sammanträffande att min vän precis hade nämnt Palo santo och att grannen bara någon dag senare ville bli av med tall, som dessutom dröp av oljor. Då kände jag att nu måste jag testa att göra mina egna rökelsepinnar.

Pino-Santo.jpg”Det märks att det finns en efterfrågan och en medvetenhet kring hållbarhet.”

Johanna startade Pino santo

Johanna sågade upp träbitar som hon sedan gjorde finare med kniv och klubba. Hon bestämde sig för att satsa 1 500 kronor och beställde askar och klistermärken med en egen logga: Pino santo. Helig tall på svenska.

– Jag tänkte att i värsta fall blir jag bara av med pengarna. Jag kände att jag ändå ville försöka och se om någon var intresserad av att beställa. Det kändes som en rolig grej, säger hon.

Runt första advent 2021 la Johanna ut sitt första inlägg om Pino santo på sociala medier. Snabbare än hon hade anat spred sig ryktet om den norrländska rökelsen och beställningarna trillade in.

– Det kändes som meningen för jag hade ett sådant flyt. Allt bara rullade på.

Samtidigt hade paret fått reda på att ett frö växte i Johannas mage.

LÄS ÄVEN: Nadja förverkligade sin dröm: ”Kråkan visade den andliga vägen”

Nämligen sonen Loa. Eftersom förlossningen var beräknad till ett halvår efter att Johannas studier skulle ta slut bestämde hon sig för att inte söka något jobb, utan istället satsa helhjärtat på företaget.

– Jag hade blivit gravid ungefär samtidigt som jag började med Pino santo. Det kändes lyxigt att kunna ta det lugnt under graviditeten och göra precis det jag ville istället för att söka jobb. Graviditeten var verkligen en magisk grej som möjliggjorde att jag kunde vara hemma och jobba med rökelsen.

Pino-Santo-Deluxe.jpgTänd din Pino santo över en ljuslåga och släck den sedan. Låt röken rena dig själv, ditt hem eller dina kristaller.

Stor efterfrågan på lokala andliga produkter

När Loa föddes tog Johanna en paus på några månader från sitt skapande.

Idag jobbar hon två dagar i veckan med företaget och sedan är hon föräldraledig resten av tiden.

– Loa och Pino santo blev som en start på mitt nya liv. De har hjälpt mig att landa här i Hälsingland.

Intresset för Pino santo fortsätter att växa och idag har Johanna runt 60 återförsäljare över hela landet. Allt från yogastudior till florister och museer har tagit in hennes rökelse.

LÄS ÄVEN: Undvik currylinjer – de kan ge dig sömnproblem och obehagliga känslor

– Det känns roligt att vara på olika ställen och nå ut bredare. Det märks att det finns en efterfrågan och en medvetenhet kring hållbarhet. Folk vill gärna ha lokala spirituella produkter.

Pino-Santo-tillverkning.jpgJohanna använder olika delar av tallen när hon gör sina rökelsepinnar, både de så kallade tjärstubbarna och den ”färska” tallen där kåda och tjära är högst koncentrerade.

Kontroll över hela produktionen

De tallar som Johanna använder växer i parets skog. Hon och Pelle tar ner träden tillsammans men sedan är det Johanna som gör resten av arbetet med att forma träpinnarna.

– Det är så skönt att vara ute i verkstaden och hugga och jobba med händerna. Göra något ansträngande, dofta och välja ut. Jag tycker att det känns fint att jag har kontroll över hela processen och att jag vet var allt kommer ifrån, säger Johanna.

LÄS ÄVEN: Samiska shamanen Astrid: ”Naturen är till för oss alla”

Svenska kristaller

Under 2024 kommer hon att börja jobba heltid med företaget, och hon har flera idéer som hon vill utveckla. Bland annat vill hon bredda sortimentet med svenska kristaller.

– Under graviditeten och föräldraledigheten var det mest så att jag underhöll företaget och såg till att hålla det på en jämn nivå. Nu vill jag få det att växa.

Så, precis som generationerna före henne tillbringar Johanna numera både arbetstid och fritid i skogen. Hennes förhoppning är att fler ska få upp ögonen för vår egen natur och våra rötter, genom hennes produkter.

Vad har fått dig att våga satsa?
– För min del var det dels så många sammanträffanden som visade att jag var på rätt väg. Sedan har jag bara försökt att lita på min intuition och gå på känslan av vad jag brinner för, säger Johanna.

Johanna-i-skogen.jpgPrecis som flera generationer före henne tillbringar Johanna numera både arbetstid och fritid i skogen. – Jag försöker ta in skogsenergin så ofta jag kan.

Det här är Johanna Hagner

Ålder: 34 år.
Familj: partnern Pelle, sonen Loa, 1 år och två bonusbarn.
Bor: Långby, Hälsingland.
Gör: Driver företaget Pino santo.
Instagram: @pinosantoo

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.